Роман Полански

Филмът на режисьора Роман Полански „Офицер и шпионин“ („J’accuse“) е номиниран за 12 награди „Сезар“, включително в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добър филм на годината.“ Това съобщиха организаторите на филмовите награди на пресконференция в Париж.

Френският актьор Жан Дюжарден, който във филма на Полански играе главната роля на генерал Мари-Жорж Пикар, получи номинация за най-добър актьор. Коментирайки обвиненията в изнасилване срещу режисьора, Ален Терзян, президент на Академията за киноизкуство и технологии, отбеляза, че академията „не е инстанция, която трябва да има морална позиция“.

„Всички филми, излезли от 1 януари до 31 декември, имат право да участват. Ако не се лъжа, 1,5 милиона французи са го гледали“, отбеляза той.

След лентата „Офицер и шпионин“, по брой номинациите се нареждат филмите „Бел епок““ („La belle epoque“) на Никола Бедос и „Клетниците“ („Les miserables“)от Ладжа Ли. И двата филма получиха 11 номинации, включително за най-добра режисьорска работа. Франсоа Озон за филма „По волята божия“ („Grace a Dieu“) и Селин Сиама за работата върху филма „Portrait de la jeune fille en feu“ също имат шанс да спечелят.

Освен Дюжарден за най-добра мъжка роля са номинирани и Даниел Отьой за ролята си в „Бел епок“, Дамиен Бонар за „Клетниците“, Венсан Касел и Реда Катеб за ролите им в „Hors normes“, с режисьори Оливие Накас и Ерик Толедано, Мелвил Пупо за ролята си във филма „По волята божия“ и Рошди Зем за ролята във филма „Roubaix, une lumi“ с режисьор Арно Деплешен.

Номинираните за най-добра женска роля са: Адел Енел и Ноеми Мерлан за ролите им във филма „Portrait de la jeune fille en feu“, Анаис Демустие за филма „Alice et le maire“, с режисьор Николас Паризер, Ева Грийн за ролята във филма „Proxima“ с режисьор Алиса Винокур, Киара Мастрояни за участието и във филма „Chambre 212“ на режисьора Кристоф Оноре, Дория Тилие за работата й в „Бел епок“ и Карин Вияр за „Chanson douce“, режисьор Люси Борлето.

Наградата „Сезар“ се присъжда от Френската академия за киноизкуство и технологии от 1976 г. Тя е кръстена на известния авангарден скулптор Сезар Балдачини. 45-ата церемония по награждаването ще се проведе на 28 февруари в Париж в концертната зала „Плейел“.