Путин

В понеделник, 23 март, в Италия, която сега заема първото място в света по брой жертви на коронавируса, кацнаха 9 руски самолета Ил-76, с над 100 военни експерти. Целта им уж е да помагат в борбата с коронавируса. Всички самолети принадлежат на Военновъздушните сили на Руската Федерация. Пристигналите лекари са офицери от руската армия. Ил-76 достави медицинска станция, лекарства, антисептици, мобилни системи с диагностично оборудване, автомобилни комплекси за аерозолна дезинфекция, пише „Саксон“.

Войските бяха изпратени в Италия след телефонен разговор в събота между руския президент Владимир Путин и премиера на Италия Джузепе Конте. Според Кремъл, италианците са поканили руските войници. Италианските медии твърдят, че Путин се е обадил на Конте и му е предложил помощ. В разговора руският президент е цитирал призивите на няколко италиански депутати да се търси помощ от Москва в този момент, в който италианската здравна система „изнемогва“ под натиска на заболяването.

Според последните данни в Италия има над 7 500 смъртни случаи в резултат на коронавируса. А заразените в страната са над близо 75 хиляди. Единствено в Китай имаше повече заразени – около 90 000. До 23 март в Китай имаше 5 120 пациенти с коронавирус в болница, а в Италия – почти 47 000.

Конте се съгласи да приеме руската помощ, въпреки факта, че Италия е член на НАТО, а това означава, че руските военни ще имат достъп до много ценна за тях информация. Италия приема помощта на Русия и въпреки санкциите, наложени от ЕС срещу Москва, още не са отменени.

Италия вече прие помощ от Китай, Израел, Куба. А сега и от Русия. Прессекретарят на Владимир Путин – Дмитрий Песков твърди, че Кремъл помагал безрезервно, без да търси облага за себе си.

„Не може да има съмнения за мотивите да помогнем“, каза Песков в отговор на въпрос дали изпращането на военни в Италия не е опит да се стигне до анулиране на санкциите срещу Русия.

И след този категоричен отговор, прессекретарят изведнъж започна да говори за настоящата ситуация, при която коронавирусът се е превърнал в глобална заплаха, което доведе до рязък спад в цената на петрола и другите енергийни продукти, как светът е на ръба на нова финансова криза, а, по думите му, продължаването на санкциите в настоящия момент изглежда „неразумно“.

Москва явно още не разбира защо бяха въведени тези санкции – Западът се опита да покаже на Русия, че не одобрява незаконното присвояване на чужди територии. Руската Федерация обаче продължава да твърди, че това било „вътрешен конфликт“.

След това, много руски медии започнаха активна кампании, публикувайки статии, в които се подчертава „благородната мисия на военните лекари в Италия, приятелските отношения между Москва и Рим, оцелели, въпреки санкциите на Запада“. Пише още как руските лекари са проявили саможертвеност, отивайки в епицентъра на пандемията в Европа.

„Блумбърг“ обърна внимание на ПР професионализма на Кремъл. Цялото военно и медицинско оборудване вече е в Италия, като на него се виждат и руски, и италиански знамена. Всичко е надписано „От Русия с любов“ на руски, италиански и английски език.

Първият Ил-76 бе посрещнат лично от министъра на външните работи на Италия Луиджи ди Майо. Той каза, че страната му няма да забрави всички, които са ѝ помогнали по време на кризата.

Съгласете се, че Руската Федерация добре си постла. САЩ затвориха границите си. НАТО не може да се справи, ЕС е зает с други по-големи проблеми… И на помощ се притекоха три комунистически държави – Русия, Китай и Куба.

Междувременно през юни ЕС ще трябва да вземе решение за разширяване или за отмяна на един от пакетите антируски санкции. Ще се изненадате ли тогава, ако Италия гордо се обяви против санкциите? Ще се изненадате ли, ако Джузепе Конте откаже да гласува за запазването на съществуващите ограничителни мерки срещу Кремъл?

ПР-ът с военните медици вероятно ще хвърли прах в очите на европейския гражданин. Междувременно ЕС спешно подготвя да създаде специален фонд, в който ще има 410 млрд. евро. Парите ще отидат, за да подпомогнат най-засегнатите от пандемията страни от ЕС. И е абсолютно сигурно, че Италия ще е първа в списъка.

Освен това Европейската централна банка е готова да отдели още 750 млрд. евро за подкрепа на икономиките след приключването на пандемията.

И въпреки, че европейската помощ ще бъде десетки пъти по-голяма от руската, тя няма да се забележи по този начин, понеже ще изглежда леко закъсняла. Но това е така, защото Европейският съюз е демократична система и като всяка демокрация, взема решенията си по-бавно и след дебат. За разлика от тоталитарните страни, в които диктаторът може само след един телефонен разговор, още на следващия ден, да изпрати самолети, лекари и офицери, където си иска.

предишна статия„Файненшъл Таймс“: Великобритания е пред дълбока рецесия
следваща статияДжон Бон Джоуви пусна записаната с принц Хари песен