На снимката: Карлос Гон

„Нисан“ в сряда заведе дело срещу бившия си изпълнителен директор Карлос Гон за 90 милиона долара, „за да възстанови значителна част от нанесените на компанията парични щети“, се казва в прессъобщение.

Компанията заведе дело в Йокахама, Япония. От „Нисан“ казаха, че сумата произтича от предполагаеми лични плащания и използване на фирмени ресурси като частни самолети, разходите за разследване на Гон и „правни и регулаторни разходи“, направени в Япония, САЩ, Холандия и други юрисдикции.

Компанията добави, че „размерът на иска за обезщетение се очаква да се увеличи в бъдеще“, тъй като „Нисан“ се стреми да възстанови глобите, наложени от японските финансови регулатори, както и „вероятните санкции, наложени на компанията“ по наказателни дела, за които „Нисан“ твърди, че са продукт на предполагаемото „неправомерно поведение на Гон“ и измамна дейност.“

Гон, който беше шеф на „Нисан“, както и на „Рено“, избяга миналата година от Япония в Ливан. Японските власти го обвиниха, че не е отчитал заплатата си в „Нисан“, докато компанията поддържа твърдението, че Гон е злоупотребил със средства за пищни пътувания в чужбина, вариращи от парти във Версайския дворец до карнавали в Рио де Жанейро.

предишна статияИлън Мъск: „Фейсбук“ да бъде заличен
следваща статияЧерният чесън – скилидки здраве