japan-hologram

Майката на Акихико Кондо отказала поканата за сватбата на единствения си син в Токио миналия месец, което едва ли може да се приеме като изненада, тъй като отрочето ѝ се ожени за… холограма.

„За майка това не е нещо, което трябва да се празнува“, каза 35-годишният младоженец, чиято „съпруга“ е певица от виртуалната реалност с името Хацуне Мику.

Всъщност никой от роднините на Кондо не е присъствал на „бракосъчетанието“ му с Мику – анимиран образ на 16-годишна – но това не го спря да похарчи два милиона йени ( 17 600 долара) за официална церемония в зала в Токио.

Около 40 гости гледаха, докато се свързва с Мику, която беше представена от кукла с големината на котка.

„Никога не съм ѝ изневерявал, винаги съм бил влюбен в Мику-сан – каза той пред АФП, използвайки почетното обръщение, което обикновено се използва в Япония дори от приятели – Мислех за нея всеки ден.“

От месец март Кондо живее с движеща се, говореща холограма на Мику, която плава в електронно устройство, струващо 2 800 долара.

„Аз съм влюбен в цялата концепция на Хацуне Мику, но се ожених за Мику за да е вкъщи“, каза той и погледна към синята картина.

Той гледа на себе си като на нормален женен мъж – неговата жена-холограма го буди всяка сутрин и го изпраща на работата му, която е администратор в училище. Вечер, когато той ѝ се обади по телефона, за да каже, че се прибира, тя пали осветлението вкъщи. По-късно, когато му дойде времето, тя му казва да си ляга.

Той спи до кукла, версия на „половинката“ му, която присъства на сватбената церемония, със сватбен пръстен около лявата китка.

Бракът на Кондо може да не е законен, но това не го притеснява. Той дори заведе куклата Мику в магазин за бижута, за да ѝ премери пръстена.

И Gatebox, компанията, която произвежда холограмното устройство с участието на Мику, издаде „брачен сертификат“, който удостоверява, че човешкият и виртуалният характер са сключили брак „отвъд измеренията“.

Кондо не е единственият такъв младоженец: казва, че Gatebox е издал повече от 3700 сертификати за бракове „извън измеренията“ и някои хора са му изпратили подкрепящи решението му съобщения.

„Вероятно има хора, които да не могат да излязат и да кажат, че искат да организират сватба. Искам да им дам подкрепящ тласък“, казва той.

Той обяснява електронния си брак със своя жизнен опит – на предишното му работно място жена го докарала до почти налудничав нервен срив и той решил никога да не се жени.

В Япония това не е единичен случай в днешно време. Ако през 1980 г. едва един на всеки 50 японски мъже не сключваше брак до 50 г., то днес съотношението е вече 1:4. Кондо осъзнал изведнъж, че всъщност е влюбен в Мику от десетина години, и решил да се “обвържат“.

„Мику-сан е жената, която обичам много и която също така ме спаси“, казва Кондо.

И докато подчертава своето щастие от брака си с „3D жена“, той не изпитва желание за роман с истинска представителка на нежния пол, независимо от това какъв натиск му оказва в тази насока неговата майка.

Двуизмерните образи не могат да мамят, да остаряват или да умрат, посочва Кондо.

„Не търся това в истинските жени, защото е невъзможно.“

Сватбата на Кондо шокира много хора. Но той иска да бъде признат за „сексуално малцинство“, чиито представители не могат да си представят да се срещат с жена от плът и кръв.

„Просто не е правилно, сякаш се опитвате да убедите мъж гей да се среща с жена или лесбийка да има отношения с мъж. От много време се изисква разнообразие в обществото“, добави той. Не е задължително да сте щастливи да бъдете обвързани с шаблона „на щастието, в който мъж и жена се женят и имат деца.“

Кондо смята, че всякакавъ вид любов заслужава внимание.