Начало Водещи Отношенията между Атина и Анкара са малко по-особени

Отношенията между Атина и Анкара са малко по-особени

на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган и премиерът на Гърция Алексис Ципрас

1273
Ердоган, Ципрас

Това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е сприхав, е известно междувременно в повечето европейски столици и особено в Берлин. Ето че сега и Атина трябваше да се запознае с тази характерна черта на Ердоган.

Още в самото начало гръцкият президент Прокопис Павлополус напомни недвусмислено на своя турски колега, че договорът от Лозана от 1923 година, който регулира границите и статута на малцинствата между Гърция и Турция, не подлежи на предоговаряне. Ердоган избухна и започна да изрежда от турска гледна точка редица нарушения на Лозанския договор от страна на гърците.

По този начин за пореден път стана ясно колко голямо е взаимното недоверие в политическите отношения между Гърция и Турция. В съзнанието на гърците, съвременна Турция все още е наследник на Османската империя, под чието робство Гърция е била столетия. За турците пък модерна Гърция си остава агресорът, който подпали гръцко-турската война през 1922 година и факторът, който доведе до дестабилизирането на Кипър, приключило с турската интервенция през 1974 година. Актуалната враждебност в Атина показва, че въпреки всички усилия за сближаване от 1990 г. насам, отношенията между двете страни далеч не са достигнали зрелостта на германско-френското приятелство.

Посещението на Ердоган в Гърция бе осъществено след повторната покана от страна на гръцкия премиер Алексис Ципрас. Визитата нито беше грижливо подготвена, нито трябваше да послужи на първо място за поддържане на тъй крехкото гръцко-турско приятелство. Поканата към Ердоган беше отправена в момент, когато Анкара е в изострени отношения с Берлин и Вашингтон. И визитата трябваше да бъде първата стъпка към завръщането на Турция към западната общност. Защото не само Гърция, а и целият ЕС имат жизнен интерес от това, споразумението за бежанците да бъда продължено дългосрочно, за да бъде ограничен масираният поток от бежанци към гръцките острови. В най-общи линии, споразумението функционира добре, въпреки търканията между Ердоган и Европа.

Съпругите на двамата политици се показаха по-разумни от своите половинки. В четвъртък Емине Ердоган беше болна и за съжаление трябваше да отложи всичките си посещения, предвидени в програмата. Вместо това тя прие спътницата в живота на премиера Ципрас – Бети Бациана. Жените на известните кавгаджии знаеха за какво могат да говорят без никакви проблеми – за насъбрания опит на двете страни в бежанската криза. И този разговор премина в сърдечна атмосфера. /БГНЕС

––––––––––

Коментар на Спирос Москову от „Дойче веле“