Великобритания

Учени уточниха, откъде може да дойде следващата пандемия, пише сайтът „Medicalxpress“.

Международна група учени направи анализ на екологичните, социалните и икономическите фактори, които биха могли да повлияята на разпространението на заболяванията, включително въздушните съобщения. Те описаха и обозначиха области, в които взаимодействието между дивата природа и човека се пресича със слабости в системата на здравеопазване и пренаселени градове. Според тях, зоните с най-висок риск са регионите на Африка на юг от Сахара, Южна и Югоизточна Азия и западното крайбрежие на Латинска Америка.

Ръководителят на екипа д-р Майкъл Уолш подчерта, че държавите с високо ниво на доходи не са широко представени в тази зона заради по-добрата си инфраструктура, но независимо от това те трябва да бъдат следени внимателно заради високия антропогенен фактор, влияещ върху дивата природа.

Учените смятат, че с помощта на получените данни хората ще могат да разработват системи, включително за подобряване инфраструктурата на здравеопазването, за безопасно животновъдство, запазване местообитанието на дивите животни, както и контрола върху преместването на големи пътни възли с цел предотвратяване на нови пандемии.

предишна статияЗа и против: Трябва ли ЕС да предприеме по-строги мерки за Полша и Унгария?
следваща статияЯсен ден с мъглива сутрин