Начало България Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Търговищката болница отбелязва 50 години

Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Търговищката болница отбелязва 50 години

34
Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Търговищката болница отбелязва 50 години

Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) към Търговищката болница отбелязва 50 години. В структурата на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Търговище ОАИЛ е основно звено, осигуряващо лечение на всички пациенти с тежки нарушения в жизнените функции, независимо от характера на основното им заболяване. Осъществява денонощна готовност и провеждане на съвременно обезболяване на хирургически интервенции и болезнени процедури, както и интензивно лечение на тежко болни и болни след разширени оперативни интервенции. Това каза за БТА изпълнителният директор на здравното заведение д-р Иван Светулков. 

По неговите думи интензивно лечение се налага на пациенти със застрашаващи живота състояния като неефективно дишане, изпаднали в коматозни състояния, с черепно-мозъчни или съдови увреждания, с риск от спиране на сърдечна дейност. В отделението се лекуват и пациенти преминали през големи оперативни интервенции и за които се налага да бъдат и интензивно лекувани в условията на изкуствена белодробна вентилация – инвазивна или неинвазивна, без значение дали са интубирани или не са, каза още медикът. „Отделението е с изключително голяма важност и сложност на дейността, която извършва“, подчерта д-р Светулков. 

През последните години то страда от липса на кадри и особено на млади кадри, каза директорът на болницата в Търговище. В момента в отделението работят шестима лекари. Началник отделение е д-р Ширин Мустафа, която е най-младата сред екипа. Тя оглавява звеното от миналата година. „Успяват, справят се и с оперативната, и с анестезиологичната дейност, и с интензивното лечение. Но бъдещето е притеснително, предвид на това, че няма млади лекари, желаещи да специализират тази много тежка и отговорна специалност“, коментира д-р Светулков. 

В ОАИЛ работят също 18 медицински сестри, шестима санитари и един технически сътрудник.

Директорът на областната болница добави, че отделението разполага със съвременна апаратура. През тази година е направена инвестиция за закупуване на нов модерен анестезиологичен апарат, функциите на който улесняват работата на медицинските специалисти. 

На територията на ОАИЛ са разкрити десет интензивни легла, две от които са токсикологични.

През миналата година от грижите на екипа на Отделението по анестезиология и интензивно лечение са се ползвали 564 пациенти. От началото на 2024 г. до момента техният брой е 401. 

Годишнината на ОАИЛ ще бъде отбеляза с празнично тържество в утрешния ден.