Начало Водещи Отбелязваме световния ден на планините

Отбелязваме световния ден на планините

154
ходене

На 11 декември се отбелязва Световният ден на планините. През 2003 г. генералната асамблея на ООН фокусира вниманието към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините.

В планините е съсредоточено биологическото разнообразие и те са едно от най-популярните места за почивка. Те са и своеобразен ресурс на културно многообразие, знания и наследство.

Планините заемат почти 1/4 от сушата и са източник на средства за съществуване на почти 12% от населението на планетата. Планини покриват 54% от Азия, 36% от Северна Америка, 25% от Европа, 22% от Южна Америка, 17% от Австралия и 3% от Африка. Като цяло 24% от световната повърхност е заета от планини.

Една трета от територията на България е покрита от близо 40 планини. Българските планини са разнообразни по площ, височина, релеф и биологичен свят. Те са красиви и достъпни както през лятото, така и през зимата. Предлагат и отлични условия за спорт, почивка и разходка.

Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планинските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия.

Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространението на тероризма, увеличаване броя та бежанците и загуба на човешки потенциал.

В специална резолюция генералната асамблея на ООН призовава международното общество да организира мероприятия с цел по-добрата пропаганда на значението на развитието на планинските райони.

Още новини от деня – четете тук