Начало Водещи Осъденият за двойното убийство пред „Соло“ е помилван в Узбекистан

Осъденият за двойното убийство пред „Соло“ е помилван в Узбекистан

189
Илиян Тодоров
Кадър: бТВ

Илиян Тодоров, който беше осъден за двойното убийство пред дискотека „Соло“ в София, е бил амнистиран от президента на Узбекистан. През март тази година той беше задържан при опит да напусне летището в Ташкент с полет за Истанбул, като беше установено, че използва фалшив руски паспорт.

Установивш му самоличността, властите в Узбекистан уведомиха прокуратурата в България, тъй като той беше издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство.

Грешна стъпка след 12 години: фалшив паспорт издъни убиеца от „Соло“, заловен е в Ташкент

На 9 март Върховната касационна прокуратура изпрати искане за ектрадицията на задържания българин, което обаче беше замразено поради обвиненията срещу него в Узбекистан. Там той беше обвинен по местното законодателство и осъден на пет години затвор за използване на фалшиви документи.

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев подписа амнистията на Тодоров на 6 декември, като българското посолство беше уведомено, че осъденият у нас може да бъде екстрадиран и освободен от затвора в Алмалъйк, съобщава БНТ.

От посолството са информирали българското Министерство на външните работи, Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура, главния прокурор и Министерството на вътрешните работи.

За убийствата, за които Тодоров е осъден, станали в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Той намушкал три момчета пред дискотека „Соло“, като двамата загинали, а третият е тежко ранен.

Още новини от деня – четете тук