Начало Водещи Освободиха жената с български произход, пленена от „Хамас“

Освободиха жената с български произход, пленена от „Хамас“

164
Освободиха и жената с български произход, пленена от „Хамас“
Снимка: кадър БНТ

Мейраф Тали – българско-потомствена жена, която през почти два месеца бе заточена от „Хамас“, беше освободена. Това потвърди и баща й. Той сподели за БНТ, че дъщеря му в момента е в болница, където ще премине прегледи преди да се прибере у дома.

Мейраф Тали бе отвлечена на 7-ми октомври от Кибуц Нир Оз, който се намира на 5 километра от границата с Газа, където тя била на посещение.

Напомняме, че „Хамас“ освободи още 12 израелски заложници в замяна на 30 палестински затворници, освободени от Израел. Това стана на петия ден от примирието в Ивицата Газа, което продължава и в момента. 10 от освободените заложници са израелски граждани, а двама са тайландци. Те вече са на израелска територия, съобщи канцеларията на израелския премиер.

Всичко заедно 81 заложници, всички жени и деца, са освободени от началото на примирието между Израел и „Хамас“.

Групировката „Хамас“ се стреми да удължи спирането на бойните действия. Това заяви представителят на политическото крило на „Хамас“ – Гази Хамад. Според него, групировката е в контакт с Катар и Египет и полага усилия да постигне трайно прекратяване на огъня.

Вестникът „Вашингтон поуст“ съобщи, че израелските власти са готови да удължат временното примирие с още 2-3 дни. Очаква се през този период да бъде постигнато освобождаването на по-голямата част от заложниците, държани от „Хамас“.

Преди това израелският премиер Бенямин Нетаняху отново заяви, че страната му ще продължи военната си кампания в Газа, за да унищожи „Хамас“, след изтичане срока на прекратяване на огъня. „Нямаме абсолютно никакъв друг избор“, подчерта Нетаняху.

Още международни новини – четете тук