Начало Здраве Орехите ни пазят от сърдечни болести

Орехите ни пазят от сърдечни болести

265
Сподели

Употребата на няколко шепи ядки всяка седмица ще ви помогне да понижите риска от предсърдно мъждене, както и развитието на сърдечна недостатъчност. Това показват резултатите от изследване, публикувано в специализираното списание за медицински изследвания “Heart BMJ”. Идеята се родила, след като предишен експеримент показал, че употребата на ядки е свързана с понижаване риска от развитие на инсулт. В този експеримент специалистите не успели да обяснят по какъв именно начин ядките или техните активни вещества влияят на сърдечносъдовата система на човека. Това успели да изяснят шведските учени при втория експеримент, за който става дума в тази статия, пише Zdrave.to.

Те включили в експеримента почти 62 хиляди доброволци от Швеция на възраст 45-83 години, които трябвало да разкажат за своите хранителни навици и начина си на живот, след което медиците ги наблюдавали в продължение на 17 години – до края на 2014 г. или до тяхната смърт. Съпоставяйки получените през това време брой сърдечни пристъпи, случаи на сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, стеснена аортна клапа, аневризми, инсулти с отговорите в анкетите, учените установили следното: при онези от участниците, които консумирали в големи количества ядки, рискът от сърдечносъдови заболявания бил по-нисък средно с 20%.

При употреба на ядки един до три пъти месечно, рискът от предсърдно мъждене намалял с 12 до 18%. И още една интересна закономерност. Учените установили, че хората, които са консумирали ядки, особено орехи, в големи количества, били по-образовани, водели по-здравословен начин на живот и били по-успешни в живота. Освен това те по-малко пушили и били физически по-активни. Те консумирали повече плодове и зеленчуци и колкото и да е странно, пиели повече алкохолни напитки, основно леки вина, бира, сайдер.

А по-рано експерти от университета в Маастрихт, Холандия, след десетгодишни изследвания стигнали до извода, че хората, които изяждат по 10-15 грама ядки на ден, понижават риска от смърт с цели 24%. Учените доказаха също така, че ядките защитават организма на човека от рак на гърдата и сърдечносъдови болести. Освен в борбата с туморите, те успешно се справят с холестеринома и повишават чувствителността на организма към инсулин.

Всички ядки, разбира се, са калорични. 100 грама съдържат минимум 500 калории, а това е почти една трета от дневната норма за жените и една четвърт от тази за мъжете. Но учените успокояват: последни данни показват, че калориите от ядките далеч не се усвояват на 100%. Простичко казано, калоричността на ядките се губи още при тяхното преработване в стомаха. И се усвояват само 30-40% от тези калории. Но имайте предвид, че това са усреднени лабораторни данни. Всеки организъм преработва храната по свой начин, затова не злоупотребявайте с ядките вечер, още по-малко – през нощта. Те са идеални за дневно или сутрешно похапване. Изяждайте не повече от 20 грама на ден. Ето какво означава това за всеки отделен вид ядки.
• 6 до 8 ореха;
• 10-12 американски ореха (пекан);
• 7 до 10 лешника;
• 20-25 фъстъка;
• 15 до 18 бадема;
• 12 до 15 броя кашу;
• 80-100 кедрови ядки;
• 3-4 бразилски ореха.

Коментари