Начало Водещи Орбан призова за решение за влизането на България и Румъния в Шенген...

Орбан призова за решение за влизането на България и Румъния в Шенген до края на годината

59
Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан/ Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан призова до края на годината да бъде взето решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Съобщението беше направено днес по време на представянето на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Във връзка с връщането на контрола по вътрешните граници от Германия, Орбан каза, че трябва да бъде върнато надлежното функциониране на Шенгенското пространство, и отново предложи система за срещи на високо равнище по темата „Шенген“.

Според Орбан борбата с незаконната миграция е един от основните приоритети на унгарското председателство. Той отбеляза, че охраната на външната граница на ЕС е в интерес на целия ЕС, затова трябва да бъде оказана подкрепа на страните, разположени по нея.

Унгарският премиер отново предложи създаването на центрове за регистрация на мигрантите, които искат да влязат в ЕС, извън територията на ЕС и посочи, че сегашната система за убежище не работи.

„Незаконната миграция поражда антисемитизъм, различни инциденти, увеличаване на хомофобията. Може да не ни харесва, но това е истината“, коментира Орбан, като думите му предизвикаха едновременно и аплодисменти и освиркване в залата.

Според унгарския премиер ЕС не е в състояние да гарантира надлежната сигурност, затова е нужно изграждане и засилване на отбранителната индустрия. Като добър пример той даде страната си, която влага 2,5% от БВП за отбрана.

Като друг основен въпрос за унгарското председателство Орбан посочи конкурентоспособността на ЕС. Той отчете, че през последните години икономическият растеж в Европа е много по-малък от този в САЩ и Китай.

„Производителността се развива по-бавно, търговията се забавя.“

„Зависимостта от руските енергийни източници застраши ръста на БВП, затова трябва да оказваме подкрепа в енергетиката и да изграждаме инфраструктура за втечнен природен газ“, отбеляза Орбан.

По думите му зеленият преход не е решение в областта на енергетиката, а очакванията му са, че до 2030 г. броят на предприятията, разчитащи на изкопаеми горива, няма да спадне.

Орбан отново призова и за бързото присъединяване към ЕС на страните от Западните Балкани.

„Няколко страни кандидатки отговарят на техническите условия, но няма политическо единодушие“, отбеляза Орбан и обеща да организира среща на високо равнище за интеграцията им.

Още новини от деня – четете тук