Начало Новини Опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" избира нов лидер с тридневно...

Опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" избира нов лидер с тридневно онлайн гласуване

64
Опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" избира нов лидер с тридневно онлайн гласуване

Опозиционната партия „Съюз за спасение на Румъния“ започна днес процес на избор на нов председател на партията, след като досегашният лидер Каталин Друла подаде оставка заради слаби резултати на местните и европейските избори на 9 юни, съобщава агенция Аджерпрес.

Гласуването е онлайн и ще приключи в 12:00 ч. в сряда.

Сред кандидатите за нов лидер на дясноцентристката реформаторска партия са Филип-Василе Габриел, Раду-Михай Хосу, Елена-Валерика Ласкони, Кристиан-Габриел Зайдлер.

В първите два часа на гласуването своя избор са направили 2000 членове на партията, съобщава Аджерпрес.

„Съюз за спасение на Румъния“ се яви на изборите заедно с партиите Народно движение и Силата на десницата в рамките на коалиция, наречена Алианс на обединената десница, който получи 8,71 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент. Окончателните резултати от местните избори все още не са съобщени заради оспорване в някои избирателни секции.

Европейските избори бяха спечелени от съюза на управляващата коалиция между Социалдемократическата и Национално-либералната партия с 48,55 процента от гласовете. Националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ (AUR) се класира втора с 14,93 процента, а Алиансът на обединената десница остана трети с 8,71 процента. Демократичният съюз на унгарците в Румъния получи 6,48 процента, партията “SOS Румъния” – 5,03 на сто, а независимият кандидат Николае Щефануца събра 3,08 процента.

От общо 33 места за Румъния в новия Европейски парламент Алиансът между социалдемократите и либералите ще има 19 депутати, Алианс за единство на румънците – 6, Алианс на обединената десница – 3, Демократичен съюз на унгарците – 2, SOS Румъния – също 2, и един независим кандидат – Николае Щефануца.