Начало Водещи Операциите за намаляване на теглото влияят върху връзките

Операциите за намаляване на теглото влияят върху връзките

976
отслабване

Козметичните операции за отслабване на затлъстели хора увеличават шансовете им да си намерят партньор или партньорка, но също така и да се разведат ако са женени. Това сочи шведско изследване върху любовния живот на две поколения шведи – 1 958, оперирани между 1987 и 2001, и 29 234 оперирани между 2007 и 2012.

„Нашите данни показват, че загубата на тегло в резултат на хирургично лечение на болестното затлъстяване влияе върху междуличностните отношения, пишат авторите на изследването в списание JAMA Surgery.

За хора със затлъстяване, които са сами, операцията за намаляване на теглото може да увеличи шансовете им за намиране на партньор/ка. Така в първата група хора обекти на изследването / оперирани между 1987 и 2001/ при 20.9% то е помогнало за намиране на нова връзка или сключване на брак, в сравнение с 11.2% при хора със затлъстяване, които не са се оперирали. Същото се наблюдава и при втората група хора /34.8% срещу 19.4%/

Увеличаването на случаите на развод след подобна операция се свързва с увеличаване на напрежението във връзката около операцията или с подобряване на самочувствието и оттам добиване на повече смелост за прекратяване на връзка, която не върви добре.

След подобна операция се наблюдава сериозно засилване на риска от раздяла или развод – 54% при първата група и 74% – при втората. Учените са установили, че партньорите на оперираните пациенти понякога изпитват ревност или се чувстват по-малко полезни.

Изследването набляга, че тези резултати и изводи са валидни за Швеция и при евентуални по-нататъшни проучвания предстои да се разбере дали това ще е така и в други страни и при други култури.

предишна статияТайра Банкс призна, че има фалшива коса и опериран нос
следваща статияVolvo XC60 e „Световен автомобил на годината”