Начало България Опасно силен вятър в почти цялата страна

Опасно силен вятър в почти цялата страна

982
времето

Жълт код за силен вятър е обявен в почти всички области на страната. Изключение правят Видин и Плевен.

Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

времето

В тези райони ще духа силен, временно и силен южен вятър с пориви до около 25 м/с.

Днес облачността ще бъде предимно значителна, но само на отделни места ще превали слаб дъжд.

Южният вятър ще се усили, по-съществено в Източна България и в районите разположени северно от планините, където ще е силен и бурен, с пориви над 20 м/с. Дневните температури значително ще се повишат и максималните ще са предимно между 10° и 15°, в западните райони около река Дунав малко по-ниски, в София 10-11°.

През нощта в западните райони на страната ще започнат валежи, които ще се усилват.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за ноември и ще продължи да се понижава.

времето

Над планините ще има значителна облачност и на места по високите части ще превали слаб сняг. През деня югозападният вятър ще се усили, ще е силен и бурен. Ще се затопли и максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието ще има разкъсана, предимно значителна облачност – без валеж. През деня вятърът от юг ще се усили и ще бъде силен до бурен. Максималните температури ще са 13° – 16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но ще се усилва и вечерта вече ще е 3-4 бала.