Начало България Опасно мръсен въздух в София и още 12 града на страната

Опасно мръсен въздух в София и още 12 града на страната

1344
София, мръсен въздух

И днес въздухът в София е опасно мръсен. Заради това буферните паркинги на метрото са безплатни за всички, които оставят колите си и използват градския транспорт. Това обяви в своя Фейсбук профил, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община въведе тази мярка заради регистрираните превишения на фините прахови частици два пъти над среднодневната норма. Тези данни обаче не се потвърждават от гражданските платформи, които мерят в реално време какво е замърсяването. В цяла София картата на airtube е оцветена в лилаво, което показва, че въздухът в столицата е опасно мръсен. Превишенията на фините прахови частици е в пъти надвишена, а не два пъти, както твърдят от общината, позовавайки се на данните от РИОСВ.

От Столичната община призоваха и гражданите, които се отопляват на твърдо гориво, при възможност да използват алтернативно отопление. Утре не се очаква замърсяване на въздуха в София, става ясно от страницата на общината, поради което не се очаква да се стигне до пускането на т.нар. „зелен билет”.

Днес най-мръсен е въздухът и в Смолян. Със затруднение дишат и хората във Видин, Плевен, Ловеч, Русе, Добрич, Шумен и Горна Оряховица

предишна статияПразник на пелина готвят в Змейово
следваща статияМоника Белучи готви сватба с 18 години по-млад художник