Начало Водещи Опасност от обгазяване на Пловдив и утре

Опасност от обгазяване на Пловдив и утре

54
Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева Снимка: БТА
Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева
Снимка: БТА

След като днес сутринта Пловдив беше обгазен и фините прахови частици бяха 7 пъти над нормата, опасност от замърсяване на въздуха има и утре. За това предупредиха здравните власти в града, като призоваха, ако това се случи, навън да се излиза с маски, а децата, болните и бременните да останат у дома.

Обстановката започва да се нормализира в последните часове, като стойностите на фините прахови частици са в нормата, каза областният управител проф. д-р Христина Янчева в изявление за актуалната ситуация за пожара в депото на село Цалапица.

След пика, който беше тази сутрин в 10:00 часа, праховите частици започнаха плавно да спадат и в момента са достигнали нормални стойности. В норма са стойностите и на съединението бензен, обясни Янкова.

„Ръководителят на операцията на място, главен инспектор Димитър Бришимов, предупреди, че е възможно утре в ранните часове отново да има повишение на фините прахови частици, поради което аз препоръчвам на населението в засегнатите райони да продължи да спазва предписанията на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) „, допълни обласният управител. „Бришимов ме увери също, че пожарът е почти овладян, като повече от половината територия е обработена и запръстена. Остава южния склон, върху който в момента се работи“, каза още проф. Янчева.

Работата на екипите продължава до пълното потушаване на пожара. Областният управител коментира, че кризисния щаб ще заседава утре сутринта, за да прецени обстановката и да се предприемат мерки за защита на населението до пълно потушаване на пожара.

БТА припомня, че около 16:30 часа вчера на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци до село Цалапица, община „Родопи“, също възникна пожар. Пламъците обхванаха площ от около 15-16 декара. На помощ беше извикана земеделска техника, с която да бъде разорано около сметището, за да не се пренесе пожарът върху сухи треви по полето. Вследствие на пожара имаше силно димоотделяне.