Начало Здраве Опадането на зъби след 45-годишна възраст предсказва инфаркт

Опадането на зъби след 45-годишна възраст предсказва инфаркт

639
Сподели

Ако зъбите на човек започнат да опадат след 45-годишна възраст, това говори за повишен риск от сърдечносъдови заболявания, и то независимо от традиционните рискови фактори – затлъстяване, диабет и неправилно хранене. За тази неочаквана връзка между загубата на зъби в средна възраст и инфаркта съобщават сътрудници от Тулейнския университет в Луизиана и лекари от Харвард, пише Zdrave.to.

“Появи се нова тревожна връзка относно влиянието на проблемите в устната кухина върху здравето. Хората на средна възраст, загубили повече от един зъб в резултат на болест, са подложени на опасност от сърдечносъдови заболявания”, казва професорът по епидемиология Лу Куи. Всички знаем, че сърдечносъдовите заболявания са една от водещите причини за смърт, но те могат да бъдат предотвратени, подобно на онкологичните. Това означава, че сме в състояние да намалим този риск чрез модификация в начина си на живот и хранене, а също и със специални лекарствени препарати, например статини. За ефективната профилактика на сърдечносъдовите заболявания обаче лекарите са длъжни да посочат всички рискови фактори.

За връзката между здравето на устната кухина и сърцето се говори поне от 100 години. През 2012 г. Американската асоциация по сърцето провела голям обемен обзор от научни изследвания, доказващи корелацията между пародонтита и атеросклеротичното увреждане на коронарните артерии. Напомняме, че при атеросклероза върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове се отлагат холестеролови “плаки”, които с времето стесняват съдовете и нарушават кръвоснабдяването на сърцето, главния мозък и другите органи. Това е основната причина за инфарктите и инсултите. Първоначално лекарите смятали, че заболяванията в устната кухина предизвикват проблеми със сърцето заради възпалителен процес в организма. Но по-новите изследвания показват, че стоматологичните заболявания предполагат присъствие, но не са причина за сърдечносъдова патология.

Изследването на проф. Куи включвало данни от няколко хиляди мъже и жени на възраст от 45 до 69 години, които наблюдавал в рамките на специален проект. Това били най-големите и дългосрочни наблюдения в САЩ, касаещи здравето на професионалисти в областта на медицината – жени медицински сестри и мъже лекари. Нито един от участниците в проекта нямал признаци на сърдечносъдово заболяване. Изследователите имали достъпна и пълна информация и за стоматологичното здраве, диетата, начина на живот, наследствеността, масата на тялото, приеманите лекарства и всевъзможните рискови фактори. Резултатите от анализа показали следното:

• За участниците с 25-32 зъба падането на повече от един зъб се асоциира с повишен риск от сърдечносъдови заболявания средно с 23%. Загубата само на един зъб не влияе на риска.

• Участниците, които в началото на изследването имали по-малко от 17 “собствени” зъба, добавят към риска от сърдечносъдови заболявания още 25% в сравнение с останалите.

• Рискът от сърдечносъдови заболявания при загуба на зъби след 45-годишна възраст не зависи от качеството на хранене, от физическата активност, от захарния диабет, от индекса на масата на тялото, от нивото на холестерола и от артериалното налягане.

Ако се вярва на американските учени, колкото по-рано и по-бързо губите зъби, толкова по-висока е вероятността от бъдещи проблеми със сърцето и съдовете независимо от полаганите от вас усилия.

Коментари