Начало Водещи ООН отвори гореща телефонна линия за служителите си, които са станали жертви...

ООН отвори гореща телефонна линия за служителите си, които са станали жертви на сексуален тормоз

939
ООН

Голямото количество жалби за сексуално посегателство сред служителите на ООН принуди ръководството на международната организация да предприеме безпрецедентна мярка – да открие гореща линия, на която да бъдат приемани оплакванията за непристойно поведение на персонала. Както съобщи за медиите официалният говорител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, специално обучените оператори ще започнат да приемат обажданията от този вторник, 27 февруари.

„Във вторник ще бъде отворена горещата телефонна линия „Изкажи се“ (Speak Up – англ.). Тя ще бъде достъпна 24 часа в денонощието и ще даде възможност на служителите от Секретариата на ООН да говорят конфиденциално с безпристрастните и специално обучени хора, които ще им предоставят информация как да защитят себе си, да получат подкрепа и да докладват (за случилото се). Целта е да се заслушаме в нуждите на работниците си и да им помогнем във вземането на осмислени решения за това как да действат в конкретния казус“, заяви Дюжарик.

По негови думи, оттук нататък Службата за вътрешен надзор ще „поеме отговорността да разследването на всички жалби за сексуален тормоз“ и ще въведе ускорена процедура за приемане и обработка на сигналите. Създадена е и специална комисия за разследване на подобни оплаквания, която ще „отделя специално внимание“ на жените жертви.

Припомняме, че през януари британският вестник „Гардиън“ публикува статия, в която разкри, че случаите на сексуален тормоз на работното място обхващат офисите на ООН по целия свят, а ръководството на организацията не обръщат достатъчно внимание на този проблем, с което поражда чувството на безнаказаност за тези престъпления.

Непосредствено след това секретариатът на ООН призна, че е наясно с проблема за непристойното поведение на някои от служителите знае за проблема с неподходящото поведение на персонала на организацията и отрече да затваря очите си.