Начало Водещи Омбудсманът скочи срещу поскъпването на водата. Някъде се увеличава с 80 процента!

Омбудсманът скочи срещу поскъпването на водата. Някъде се увеличава с 80 процента!

149
Омбудсманът Диана Ковачева

На снимката: Омбудсманът Диана Ковачева/ Източник: БТА

Омбудсманът Диана Ковачева изрази протест срещу планираното увеличение на цените на водата със средно 15% от 1 януари следващата година. Тази информация бе предоставена от нейния пресцентър. Увеличението ще засегне над 30 населени места в България. Позицията на обществения защитник бе представена на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Проф. Ковачева посочи конкретни примери, където увеличението ще надвиши установените 15% – в Берковица услугите за водоснабдяване и канализация ще скочат с 80%, в Сливен – с над 40%, в Сапарева баня – с над 37%, във Видин – с над 28%, в Габрово – с над 20%, в Добрич – с над 16%. Омбудсманът отбеляза, че предложената най-висока комплексна цена на водата е за ВиК Разград – 6,08 лв./куб. м, докато при други ВиК оператори като Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище, цената се вдига и става над пет лв./куб. м.

Диана Ковачева подчерта, че тези цени не са окончателни и домакинствата ще трябва да отделят още повече средства, за да си платят сметките за вода. Това увеличение ще бъде последвано от инфлацията за ноември тази година.

„През 2023 г. значително се увеличиха жалбите в институцията на омбудсмана относно лошото качество на ВиК услугите. Гражданите продължават да задават въпроса – какви са ползите от постоянното увеличаване на цените на ВиК услугите“, пише проф. Ковачева. Тя подчертава, че увеличението на общите загуби във водоснабдителната система е с над 61 на сто, според последния годишен доклад за ВиК сектора на КЕВР.

Общественият защитник настоя регулаторът да използва надеждни данни за социалната поносимост на цените на водата. Тя посочва, че съответната година трябва да се използват единствено надеждни данни на Националния статистически институт.

Още икономически новини – четете тук