Начало Водещи Окончателно: Хора с двойно гражданство могат да стават народни представители

Окончателно: Хора с двойно гражданство могат да стават народни представители

144
Конституция

Според парламентът с промени в Конституцията, за народен представител да може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, трябва да е живял последните 18 месеца в страната.

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС гласуваха „за“, докато „БСП за България“ бяха „против“.

Преди това се изискваше народният представител да няма друго гражданство освен българско.

Левицата оспори предложението, като посочи, че не е възможно да се докаже уседналостта за 18 месеца. Освен това се постави въпросът колко са българите с повече от едно гражданство и къде живеят в чужбина.

„Тези хора са българи по произход, те имат ли право да участват в българския политически живот“, заяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който също направи забележка за привеждането на примери от социалистите.

Според Христо Иванов, един от авторите на промяната, е национална цел да се призоват българите в чужбина да се върнат и да не се ги отрязваме. Той сподели, че темата за двойното гражданство има международно-правен аспект.

Освен това парламентът прие и промени, с които изборите за ново Народно събрание трябва да се провеждат не по-късно от 1 месец преди изтичането на срока на пълномощията на текущото Народно събрание.

С други гласувани промени бе записано, че науката, културата и образованието са национални ценности. Темата също бе спорна.

„Тези хора няма да са хванати от улицата от някой президент“, коментира Христо Иванов от ПП-ДБ в отговор на възможността председателят на ВКС да избира служебно правителство премиер.

Депутатите от „Има такъв народ“ и „Възраждане“ напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу промените в Конституцията, чието обсъждане на второ четене започна на извънредно заседание днес. Костадин Костадинов обяви, че ще бъде сезиран Конституционният съд. 

Още новини от деня – четете тук