Начало България Около 700 служители от МВР в Пазарджик ще са ангажирани с изборния...

Около 700 служители от МВР в Пазарджик ще са ангажирани с изборния процес

34
Около 700 служители от МВР в Пазарджик ще са ангажирани с изборния процес

Около 700 са служителите от структурни звена на МВР в област Пазарджик, които са ангажирани с изборния процес. Това стана ясно на работна среща с ръководители на държавни институции и секретари на общини, която се проведе при областния управител Валентина Кайтазова, съобщиха от Областната администрация – Пазарджик. Изготвени са транспортните схеми и графиците, по които ще бъдат доставени машините за гласуване до секционни избирателни комисии. 

В срещата участваха председателят на Районна избирателна комисия (РИК) – Пазарджик, секретари на общински администрации, ръководители и представители на Областната дирекция (ОД) на МВР в Пазарджик, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН), Териториална дирекция на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Районна служба по образованието в Пазарджик, Регионална здравна инспекция и „Информационно обслужване“ АД.

„Задачата пред всички нас е да проведем честни и законосъобразни избори, да осигурим възможност на всички български граждани, които имат право да гласуват, да упражнят правото си на вот, да повишим като цяло доверието в изборния процес“, каза областният управител Валентина Кайтазова, цитирана в съобщението. 

Общият брой на секционните избирателни комисии в Пазарджик към момента е 364, като седем от тях са подвижни, а девет са образуваните секции в лечебни заведения, заведения за социални услуги и други институции. С под 300 избиратели са 29 секционни избирателни комисии, в които ще се гласува само с хартиена бюлетина. В 319 секционни избирателни комисии в областта, където броят на избирателите е над 300, гласуването ще бъде с машина или бюлетина, информираха от Областната администрация. 

Представителите на РДПБЗН и ОД на МВР – Пазарджик информираха, че е извършено обследване на всички помещения, в които се съхраняват изборни книжа и материали и помещенията, в които ще се гласува. Технически изправни и проверени са агрегатите, които могат да осигурят алтернативно електрическо захранване, посочиха от пресцентъра на областната управа. 

Областната администрация в Пазарджик продължава да разпределя и предоставя на общините изборни книжа и материали. До момента общините са получили методически указания за работа на секционни избирателни комисии с машина и хартия, кутии за отрязъци на бюлетините, чували за съхранение на изборни книжа и материали, пликове за печати, предварителните избирателни списъци от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, съобщиха още от администрацията. По изготвен график от РИК – Пазарджик от днес започват обученията на членовете на секционни избирателни комисии в 12-те общини, провежда се и демонстрационно гласуване с машини от 14 до 23 октомври, допълниха от пресцентъра на администрацията.

В изборната нощ екип на Областна администрация – Пазарджик ще координира придвижването на секционни избирателни комисии по общини до областния център. Разработеният и изпробван вече алгоритъм за приемане на изборните книжа е съгласуван с РИК и ОД на МВР – Пазарджик, съобщиха от Областната администрация. По реда на пристигане общините ще получават талони с номерация за последователността на приемане на секционни избирателни комисии от всяка община в РИК.