Огнян Минчев
На снимката: Огнян Минчев

Конституцията винаги се явява някаква странична жертва на политическо неразбирателство. Тя трябва да се променя най-трудно, защото тя решава базисни проблеми на устройството на държавата. Трябва да имаме концепция, и то – защитена. Не сме чули този обществен разговор.

Това заяви проф. Огнян Минчев в ефира на NOVA NEWS по повод днешната среща между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за обсъждане на проектите промени в Конституцията.

Относно призива на ЕП за приемането на България и Румъния в Шенген през юли Минчев обясни, че Австрия отскоро блокира българското и румънското членство в Шенген.

„Така тя се опитва да увеличи своята тежест в дебата за контролиране на миграционната вълна в Европа. България и Румъния се явяват като

странична жертва

на тази цел на Австрия, защото от Югоизточна Европа идва основният мигрантски поток”, каза Минчев.

Той обясни мотивите на Холандия, която в продължение на години се опитваше да увеличи натиска върху България чрез мониторинговия доклад.

„Тя искаше да предизвика институционални промени в страната ни. Чрез натиска за Шенген Холандия включваше и въпроси с проблеми на правосъдието, на съдебната система и на контрола на границите – до колко българската престъпност може да злоупотребява с българските граници”, каза политологът.

Като се позова на неформална информация има две причини за опасенията на Холандия за приема на страната ни в Шенген. Едната е фирмата на ГКПП „Капитан Андреево”, която контролира вноса на определени храни. Втората – статута на пристанище Росенец, където вървят слухове, че „Лукойл” обслужва определени цели, свързани с недостатъчен граничен контрол и съдържателен контрол на властите за това, което се внася и изнася от България.