Начало Любопитно Овчарската салата в топ 5 на най-вкусните в света

Овчарската салата в топ 5 на най-вкусните в света

109
Овчарска салата
Овчарска салата

Българската Овчарска салата се нареди на пето място сред стоте най-вкусни в света според класацията на кулинарния пътеводител „Тейст Атлас“, съобщава БТВ.

Салатата, която се приготвя от домати, краставици, сирене, яйца, лук, чушки, шунка и гъби, изпревари италианската Капрезе и ливанската Фатуш. В топ 10 на класацията попадат още две български салати – традиционната Шопска заема деветото място, а Снежанка – десетото.

Това обаче не е първият път, в който български салати попадат в челните позиции на класациите на „Тейст Атлас“. През 2022 година Овчарската салата зае първото място сред 50-те най-добри в света. Тогава тя задмина гръцкия Дакос и японската Гома уакаме.

Също така в началото на 2022 година и баницата ни беше обявена за най-доброто тестено изделие в света, като изпревари турската баклава.

В тазгодишната класация на „Тейст Атлас“ първо място заема гръцката салата Дакос, а известната в Тунис салата Мечуя се нарежда на втора позиция. Трета сред най-вкусните е Гръцката салата, а на четвърто място попада китайската Пай Хуан Гуа.