Начало Новини ОБНОВЕНА ...

ОБНОВЕНА Чешкото коалиционно правителство остава на власт, въпреки оттеглянето на една от партиите в него

49
ОБНОВЕНА
                                                                                                Чешкото коалиционно правителство остава на власт, въпреки оттеглянето на една от партиите в него

Мнозинството на чешкото дясноцентристко правителство в националния парламент се свива, след като младшият партньор в управляващата коалиция – Партията на пиратите – обяви, че напуска управляващата коалиция след освобождаването от длъжност на министъра на развитието Иван Бартош, който е и партиен ръководител. Външният министър Ян Липавски, който е също беше част от нея, ще остане част от кабинета, предадоха агенциите. 

Либералната Партия на пиратите съобщи снощи, че близо четири пети от членовете ѝ, които гласуваха на вътрешно проучване, са подкрепили оттеглянето от правителството на премиера Петър Фиала. Партийното ръководство днес се е съгласило с тях.

Външният министър Липавски, който е основният глас в правителството за силна подкрепа на Украйна във войната ѝ срещу Русия, обаче напусна партията и се съгласи с предложението на премиера да остане на поста си.

Решението на Партията на пиратите ще струва на правителството четири места в парламента, но то ще запази мнозинство от 104 гласа в 200-местния законодателен орган.

Миналата седмица Фиала изненадващо заяви, че ще отстрани Бартош от поста му, посочвайки проблеми с въвеждането на цифровата система за издаване на разрешителни за строеж. Президентът Петър Павел одобри решението в понеделник вечерта.

Оттеглянето на Партията на пиратите следва лошо представяне на правителствените партии на местните и частичните сенатски избори от последните седмици, което засилва натиска върху коалицията година преди парламентарните избори, като в социологическите проучвания популистката опозиционна партия АНО има уверено предимство.

Фиала иска да извърши промените в кабинета до края на следващата седмица.

Допълнително Фиала заяви, че ще замени министъра на промишлеността и търговията Йозеф Сикела от центристката партия „Кметове и независими“. Той беше номиниран от Прага за комисар на страната в Европейската комисия.