Начало Новини ОБНОВЕНА Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дълбоко натъжен от...

ОБНОВЕНА Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дълбоко натъжен от инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси

64
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дълбоко натъжен от инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дълбоко натъжен от инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси и предложи цялата необходима подкрепа за издирвателните операции, предаде Франс прес.

„Следим отблизо ситуацията с инцидента, поддържаме контакт и координация с иранските власти и сме готови да предоставим цялата необходима подкрепа“, заяви турският държавен глава в „Екс“.

„От името на моята страна изпращам най-добрите си пожелания на нашия съсед, приятел и брат, иранския народ и правителство, и се надявам да получа добри новини от президента и неговата делегация възможно най-скоро“, добави той.

Говорител на турското министерството на външните работи заяви пред АФП, че Иран е „поискал техническа подкрепа за издирването“. „В момента обсъждаме каква помощ би могла да бъде изпратена възможно най-скоро“, добави той.

Малко след това Франс прес съобщи, че Турция е изпратила 32 спасители и 6 специализирани машини в Иран, за да помогнат в издирването на хеликоптера на президента Ебрахим Раиси.

„Тридесет и двама специалисти по планинско издирване и спасяване и шест превозни средства бяха изпратени от центровете Ван и Ерзурум в Източна Турция“, казва турската агенция за действие в извънредни ситуации, като добави, че Техеран е поискал и подкрепата на хеликоптер, оборудван за нощно търсен.

Саудитска Арабия, Ирак, Катар, Азербайджан, Русия и Европейският съюз предложиха помощта си на Техеран.

Реджеп Тайип Ердоган се срещна с иранския си колега в Анкара на 24 януари. По време на срещата им Ебрахим Раиси индиректно призова Ердоган да скъса връзките с Израел.