Начало Новини ОБНОВЕНА ...

ОБНОВЕНА Комплексът в Източен Йерусалим на Агенцията на ООН за палестинските бежанци ще остане затворен, докато сигурността не бъде възстановена

59
ОБНОВЕНА
                                                Комплексът в Източен Йерусалим на Агенцията на ООН за палестинските бежанци ще остане затворен, докато сигурността не бъде възстановена

Представителството в Източен Йерусалим на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци ще остане затворено, след като израелски демонстранти подпалиха част от комплекса, предаде Ройтерс. 

Ръководителят на агенцията Филип Лазарини написа в „Екс“, че е решил обектът да остане затворен, докато не бъде възстановена сигурността. Инцидентът, който стана вчера, е вторият по рода си за по-малко от една седмица, обърна внимание той.

„Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск“, каза Лазарини. „Като окупационна сила, Израел носи отговорността да гарантира, че служителите и съоръженията на ООН са защитени във всеки един момент“, подчерта той.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци е създадена, за да съдейства на палестинците, избягали или прогонени от домовете си по време на войната през 1948 г. – в периода, когато е създадена държавата Израел. Агенцията отдавна е мишена на израелска враждебност, отбелязва Ройтерс.

Израелската полиция заяви, че е започнала разследване на палежа на комплекса на Агенцията. 

„Предварителни данни от разследването на полицията сочат, че извършителите са непълнолетни, за които се твърди, че са под законоустановения възрастов праг за наказателна отговорност“, се казва в изявление. 

От началото на войната в ивицата Газа представители на израелските власти призовават агенцията да бъде закрита, като я обвиняват, че си сътрудничи с радикалната палестинска групировка „Хамас“ – обвинение, което ООН категорично отхвърля. 

Израел смята целия Йерусалим за своя столица, включително източната част от града, която превзема по време на войната през 1967 г. и която палестинците искат за бъдеща столица на независимата си държава.

Лазарини заяви, че по време на палежа на място е имало служители на агенцията, но няма жертви. Въпреки това пожарът е причинил щети отвън, а по-късно е бил потушен от службите за справяне с извънредни ситуации. 

Лазарини съобщи, че през последните два месеца групи израелци редовно са организирали демонстрации пред комплекса, и каза, че тази седмица са хвърляли камъни по служителите и сградите в комплекса.

На кадри, прикачени към публикацията на Лазарини, се вижда дим, който излиза от сградите в края на комплекса, докато на фона се чува пеене и скандиране. Пред комплекса се забелязва тълпа, както и въоръжени мъже, които скандират „Изгорете ООН“.