Начало Новини ОБЗОР ...

ОБЗОР Първият F-35 пристигна в Румъния, но засега само за участие във военно изложение

64
ОБЗОР
                                                Първият F-35 пристигна в Румъния, но засега само за участие във военно изложение

Най-модерният боен самолет в света – американският изтребител F-35, кацна в понеделник за първи път на летище Баняса в румънската столица, съобщава новинарският сайт Зиаре, отбелязвайки, че самолетът ще участва в изложението „Black Sea Defense and Aerospace“ (BSDA) 2024 – най-голямото военно изложение в Черноморския регион. 

F-35 е смятан за най-добрия изтребител от пето поколение, а Румъния планира да подпише тази година договор за покупка на 32 такива машини, отбелязва изданието.

Произвежданият в Съединените щати F-35 Lightning II е „звездата“ на изложението „Black Sea Defense and Aerospace“, което ще се проведе в периода 22-24 май в Букурещ, а домакин на събитието е румънската аерокосмическа компания Ромаеро (Romaero) със седалище в букурещкото предградие Баняса.

Събитието, което достигна до 19-тото си издание, ще събере на площ от 50 000 квадратни метра над 400 глобални производители на военна техника от над 30 страни членки и партньорки на НАТО, отбелязва в. „Адевърул“. Освен компаниите изложители в Букурещ ще пристигнат и над 300 чуждестранни делегати на високо равнище, представляващи 55 държави от всички континенти, посочва изданието. 

Всекидневникът отбелязва, че в тазгодишното издание ще бъдат представени със съществено участие всичките пет военни оперативни области – сухопътна, въздушна, морска, кибернетична и космическа. Основният нов елемент на изданието представлява присъствието на многоцелевия самолет от пето поколение F-35, който военновъздушните сили на САЩ ще представят за първи път на изложение в Европа, посочва „Адевърул“. 

В събитието ще участват редица компании от Европа, САЩ, Република Корея и други. Най-значително присъствие ще има отбранителната индустрия на Съединените щати с 47 компании участнички, следвана от Германия със 17, Франция с 15, Великобритания и Чехия с 12 и Южна Корея с 11.

Сред тях са Rafael Advanced Defense Systems – израелската компания, създала успешната система за противовъздушна отбрана „Железен купол“, компанията Raytheon, производител на системите „Пейтриът“, General Dynamics, BAE Systems, Elbit Systems, Leonardo, Airbus, DAMEN и други. 

На церемонията по откриването днес се очаква да присъства премиерът Марчел Чолаку, както и редица членове на кабинета, сред които министрите на отбраната, икономиката, енергетиката, научните изследвания, иновациите и цифровизацията, както и американският посланик в Букурещ Катлийн Кавалек.

Първите два дни на събитието са посветени основно на официалните посетители, военни и представители на бизнеса, а в третия ден изложението ще бъде отворено и за широката публика.

Що се отнася до „звездата“ на тазгодишното издание – свръхзуковият изтребител от пето поколение F-35 Lightning II, той е оборудван с най-съвременни радари и система за заглушаване, разполага с над 8 тона прецизни бомби, оръдие, боеприпаси и шест ракети, което го превръща в „крепост, която може да унищожи всичко на разстояние 2300 километра“, отбелязва Зиаре, като добавя, че самолетът е „почти невъзможен за засичане“.

Самолетът струва над 100 милиона долара и участва за първи път в изложение в Европа. Преговорите между румънските власти и американските военновъздушни сили са продължили шест години, за да може този самолет да се появи за първи път на изложението на военна техника BSDA, пише още сайтът.

Румъния обаче очаква от 2030 г. самолетите F-35 да станат част от въоръжението на румънските военновъздушни сили, а министерството на отбраната е заделило бюджет от над 6 милиарда долара за закупуването на 32 такива самолета, напомня сайтът. 

През август миналата година министерството внесе в парламента искане за одобрение на покупката на самолетите от пето поколение F-35 Lightning II, което представлява „първата стъпка“ към придобиването на тези летателни апарати от страна на Румъния, след като преди това решението беше одобрено от Върховния съвет за отбрана на страната.

Покупката на 32-те машини се оценява на 6,5 милиарда долара, посочва изданието „DefenseRomania“.

Очаква се страната да се сдобие с модерните американски изтребители около 2030-2032 г.

Дотогава военновъздушните сили на Румъния продължават да се снабдяват с изтребителите от четвърто поколение F-16, които се възприемат като преходен вариант.

Първите 12 изтребителя F-16 Fighting Falcon Румъния купи на старо от Португалия през 2016 г., после договори още пет, като последният 17-ти апарат пристигна в страната през март 2021 г. 

Така първата ескадрила F-16 влезе в експлоатация през 2023 г., а сумата, платена за тази покупка на Португалия и Съединените щати, възлиза на около 1 милиард долара, според изданието „MonitorulApararii“.

Същата година румънското правителство сключи договор с Кралство Норвегия за покупка на други 32 самолета F-16 втора ръка с първоначална логистична подкрепа и допълнителен пакет оборудване и услуги от правителството на Съединените щати, а стойността на покупката възлиза на около 454 милиона евро, според данни на телевизия Диджи 24.

Първите три самолета от тази покупка кацнаха в Румъния през април тази година. 

В момента румънските военновъздушни сили разполагат с 20 самолета F-16, купени в рамките на програмата „Многоцеливи изтребители за военновъздушните сили“.

„Тези самолети ще играят важна роля в поддържането на надеждна съюзническа позиция за защита и възпиране на всяка агресия на Източния фланг и, което е също толкова важно, ще осигурят прехода на нашите военновъздушни сили към ерата на петото поколение – самолетите F-35“, заяви миналия месец министърът на националната отбрана Анджел Тълвар.