Начало Водещи Обвинената за убийството на зетя си Пейо си била в основата на...

Обвинената за убийството на зетя си Пейо си била в основата на секс скандал във Външно през 2010 г.

204
Красимира Трифонова
Снимка: БНТ

54-годишната Красимира Трифонова – бивш консул на България в Тайланд и понастоящем обвинена за убийството на зет си Пейо Пеев, е била в основата на секс скандал през 2010 година.

На 10 юни 2010 година говорителят на ведомството по това време Весела Ченева съобщава пред медии, че посланикът в Тайланд Камен Величков ще бъде отзован.

Причината – жалба срещу него за упражнен секс тормоз от служителка на ведомството.

51-годишният по това време Камен Величков е дипломат от кариерата и е поел мисията ни в Банкок през 2008 г.

От 1996 до 2001 г. той е посланик в Холандия, а преди това е външнополитически съветник на президента Желю Желев.

Съпругата на удушения Пейо заплашвала друг мъж, от когото имала дете

Дипломатът, който говори четири езика, сред които и арабски, е завършил история, а след това и международни отношения в Московския държавен институт за международни отношения.

Бил е външнополитически съветник, както на президента Желев, така и на Петър Стоянов.

Според публикация на „24 часа“ Трифонова набедила посланика за това, че я преследвал сексуално след идването си в мисията. Тя го обвинявала и в алкохолизъм.

Оказва се, че преди Величков да отиде в Тайланд Красимира Трифонова се е представяла за посланик и управлявала мисията.

Появата му силно я подразнила и тя започнала с постоянни оплаквания срещу него,

които завършили с жалбата за сексуален тормоз.

Според участници в проверката, пратена от външния министър Младенов, през цялото време консулката е оказвала натиск, ругаела хората от Външно, че не си вършат качествено работата.

Така и не се разбира какъв е резултатът и какво е докладвано на министър на Младенов, но с обяснението за липса на средства той решава да закрие мисията в Тайланд.

Пред изданието служители на Външно министерство не са потвърдили дали обвиняемата в момента Трифонова е дипломат и към момента.

Неин колега обаче споделил, че на последната традиционна среща в резиденция Бояна на дипломати тя е присъствала, но е изглеждала странно, като човек с психични проблеми.

Бивши депутат и дипломат замесени в удушаването на мъж в София

От протоколите по делото за секс тормоз в Комисията по дискриминация става ясно,че  докато е била на работа в посолството ни в Тайланд, Трифонова е назначила там на работа по граждански договор като сътрудник и майка си.

Това, според нейни колеги, е бил чист случай на конфликт на интереси.

В жалбата си пред комисията Трифонова твърди, че след отпътуването на временно управляващия посолството, тя е изпълнявала функциите на временно управляващ на Дипломатическото представителство – Банкок от 06.2008г. до 17.01.2009 г.

Според нея новият временно управляващ посолството Величков е пристигнал в Банкок на 02.12.2008 г. и е настоял Трифонова и майка ѝ да отпразнуват Коледа заедно с неговото семейство.

Посочва се, че съпругата и децата на Величков отпътували за София в началото на 2009 г. и от този момент той започнал да настоява Трифонова да изпълнява несвойствени за длъжността ѝ дейности.

В жалбата се твърди, че посланикът я е задържал извън работно време, настоявал е да го кара до апартамента му, както и да го посещава под предлози за належащи служебни ангажименти.

Започнал да настоява за физически контакт с нея, изразяващ се в категорични намеци и жестове за „сексуално желание“, както и с дискусии, в които ѝ разяснявал блестящото им бъдеще и кариера, изградени на базата на социална мрежа и сексуални контакти с колеги, пише „24 часа“.

В жалбата нямало никакви конкретни доказателства и личало, че между двамата наистина има конфликт, но не и на сексуална основа.

При разглеждане на жалбата в КЗД Камен Величков е обяснил, че изложените в нея обстоятелства не кореспондират по никакъв начин с действителността, а обвиненията за сексуален тормоз са пъле…

… рвъжен заседателен състав на КЗД отхвърля жалбата ѝ.

Заради убийството на Пейо Пеев – съпруг на дъщеря ѝ Габриела, 54-годишната жена е в ареста.

Още новини от деня – четете тук