Начало България Няма по-голяма власт от смирението, каза пловдивският митрополит Николай в проповедта си...

Няма по-голяма власт от смирението, каза пловдивският митрополит Николай в проповедта си пред миряните в Хасково

29
Няма по-голяма власт от смирението, каза пловдивският митрополит Николай в проповедта си пред миряните в Хасково

Няма по-голяма власт на земята от смирението, а то е превъзмогване на гордостта, каза Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в проповедта си пред миряните в катедралния храм на Хасковска духовна околия „Свето Успение Богородично“, където донесе тази вечер за поклонение иконата на Пресвета Богородица – „Златна ябълка“.

Владиката отслужи последния за годината Молебен канон на Пресвета Богородица преди отбелязването на 15 август на Успение на Пресвета Богородица, наричан Голяма Богородица.

„Малко се молим, а за това ни пречат много фактори. На първо място това е нашата гордост. Молитвата трябва да бъде освен просителна, и благодарствена. Благодарността е велика благодетел. Тя означава преди всичко да си смирен“, обърна се още към миряните в катедралния храм пловдивският митрополит и ги призова заедно да благодарят на Бога, защото общата молитва е сила.

Сред официалните лица, които присъстваха на молебена и посрещнаха считаната за чудотворна икона „Златна ябълка“, бяха кметът на Хасково Станислав Дечев, председателят на Общинския съвет Таня Захариева и заместник областният управител Митко Петров.