Начало Коментар Някой трябва да поеме отговорност за инцидента с двамата летци

Някой трябва да поеме отговорност за инцидента с двамата летци

79
ВИНОВЕН

Вчера от Министерството на отбраната представиха резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при който катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA и загинаха двама пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия- Петко Димитров и Венцислав Дункин.

В началото на октомври от Министерството на отбраната съобщиха, че данните от „черната кутия“ на самолета L-39 са снети успешно и предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура. Според изводите на разследването – единствената причина за падането на самолета е поемането на „необосновано висок риск“ от пилотите и нарушаване на полетния план.

Но никой не може да обясни защо Димитров и Дункин ще си позволят такова нарушение. А експерти препоръчват вниманието да се насочи към ръководството на полета.

Вчера вътрешната проверка на военните, възложена от министъра на отбраната Атанас Запрянов, е установила, че пилотите са имали едва 50 часа нальот за деветте месеца на 2024 година. Минимумът, заложен в световен мащаб, е военните да летят поне по 80 часа на година, а НАТО изисква поне 180 часа във въздуха на година.

Президентът Румен Радев, като бивш командир, защити ръководството на ВВС и коментира резултатите така:

„Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, докато работят комисиите, са най-малкото неетични и неморални. Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени. Това се случва и в страните около нас, случва се и във военновъздушните сили на САЩ. Изтребителната авиация е високорискова. Тя изисква не само умело ръководство, но и всестранно осигуряване“, заяви той.

Очаква да има още доклади, свързани с разследването на катастрофата край Граф Игнатиево, сред които и резултата от досъдебното производство, което се води от
военната прокуратура, които се разграничиха от данните, предоставени от Министерство на отбраната.

„Всякаква информация за причините за трагедията, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии.

Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите. По закон това може да стане единствено със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор“, се казва в изявлението.

У нас за 3 години загинаха трима изключително способни пилоти. През 2021г. при трагични обстоятелства по време на тренировка край Шабла загина военният пилот – майор Валентин Терзиев. Сега при инцидента край база Граф Игнатиево загинаха  Петко Димитров и Венцислав Дункин. Крайно време е, когато се случват подобни трагични инциденти, особено в такива мащаби, и особено повтарящи се, да се вземат мерки, за да може трагедиите да не се повтарят. А не само да се пропагандира, че се търсят отговорни без никакви резултати на лице.

Явно урокът след инцидента с майор Терзиев не е научен, и за съжаление това доведе до загубата на други два човешки живота. Защото някъде сред във Военновъздушните сили и в българската армия има проблем, който спешно трябва да се реши. Някой трябва да поеме отговорност.

Още актуални коментари – четете тук