Начало Водещи „Ню Йорк Таймс“: НАТО обмисля изпращането на войски в Украйна

„Ню Йорк Таймс“: НАТО обмисля изпращането на войски в Украйна

129
нато учения
Снимка: БТА

НАТО очевидно е напът да изпрати войски в Украйна, съобщава в. „Ню Йорк Таймс“. Натовските части ще обучават украински войници. Според американския вестник тази стъпка ще въвлече САЩ и Европа по-дълбоко в конфликта.

Изправено пред недостиг на войски, правителството в Киев поиска от САЩ и НАТО да изпрати инструктори, които да  „помогнат за обучението на 150 000 новобранци“ в Украйна, за да могат да бъдат изпратени на фронта по-рано, съобщава американският вестник.

Ходът „ще бъде поредното размиване на червени линии“ и може да въвлече САЩ и ЕС „по-директно във войната“, отбелязва „Ню Йорк Таймс“

Въпреки че Белият дом публично се противопостави на изпращането на инструкторите, председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Чарлз К. Браун младши смята, че това е неизбежно.

Един от проблемите с разполагането на инструктори на НАТО в Украйна би била необходимостта да се преместят вече оскъдните средства за противовъздушна отбрана далеч от бойното поле, за да бъдат защитени от руски въздушни и ракетни атаки, се твърди в статията.

Според вестника, САЩ са длъжни да защитят всички инструктори на НАТО в Украйна от нападение, което „потенциално ще въвлече Америка във войната“.

Френският президент Еманюел Макрон за първи път повдигна въпроса за изпращане на войски на НАТО в Украйна през февруари като идея, която не бива да се изключва.
Оттогава Естония и Литва изразиха подкрепа за изпращането на инструктори или помощни войски, които да освободят украински войници от бойно дежурство.

Белият дом е „уверен“, че няма да изпрати американски войски на място в Украйна – включително инструктори, и помоли съюзниците от НАТО да не го правят, каза анонимен служител на Белия дом пред „Ню Йорк Таймс“.

Според съобщенията Германия, Обединеното кралство и Франция в момента работят по намирането на отбранителни компании в Украйна, които да помогнат за изграждането и ремонта на оръжейни системи по-близо до зоната на бойните действия.

Въпреки че САЩ забраниха на изпълнители в областта на отбраната да ходят в Украйна, „на малък брой, под ръководството на Държавния департамент, вече е разрешено да работят върху специфични оръжейни системи като системата за противовъздушна отбрана Patriot“, се отбелязва в статията.

Големи групи от новобранци от Украйна вече могат да бъдат изпратени в Германия и Полша с цел обучение, пише още „Ню Йорк Таймс“, като се позовава на анонимни служители. Според доклада войниците ще бъдат изпратени в тренировъчните центрове на американската армия в Графенвьор (Бавария). Там те ще бъдат обучавани на „комбинирана война с оръжие“.

*Текстът е публикуван в „Ню Йорк Таймс“.

Още международни новини – четете тук