Начало Анализ „Ню Йорк Таймс“: Какво означава новият ракетен опит на Северна Корея?

„Ню Йорк Таймс“: Какво означава новият ракетен опит на Северна Корея?

1139

Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, която летеше на по-голяма височина и по-дълго в сравнение с изстреляните по-рано. Това е дръзко предизвикателство срещу президента Доналд Тръмп, след като той върна страната в писъка на държавите, спонсориращи тероризма.

Министърът на отбраната Джим Матис изрази силно безпокойство от техническия напредък, демонстриран по време на 53-минутния полет на ракетата, която бе изстреляна североизточно от Пхенян и падна в Японско море.

Северна Корея официално обяви за успешно изпробване на наскоро създадената междуконтинентална балистична ракета „Хвасон-15“, която можела да нанесе удар с тежката си ядрена бойна глава, където и да е в континенталната част на САЩ.

Дейвид Райт от „Съюз на обезпокоените учени“ (Union of Concerned Scientists) отбеляза, че тази ракета се е показала в по-добра светлина от другите две, изстреляни през юли, и демонстрира радиус на действие над 8000 мили – тоест може да достигне Вашингтон или всяко друго място от континенталната част на САЩ.

„Това е твърде впечатляващо, то е плод на това, което те са правили по-рано. Това е демонстрация на мускули, за да покажат на САЩ, че продължават да постигат успехи“, смята той.

Все пак Райт отбелязва, че севернокорейците в опита им да увеличат радиуса на действие на ракетата са могли да я заредят с имитационна бомба, чието тегло да е малко, или пък да я изстрелят празна. Ето защо преодоляното от нея разстояние, макари да впечатлява, не означава автоматично, че е налице действаща междуконтинентална балистична ракета, способна да носи термоядрена бойна глава.

Според високопоставен служител на Белия дом въпреки всички свидетелства за технически постижения не трябва да се надценява сегашния опит с оглед на броя на ракетните изпитания, извършени от Северна Корея тази година. Белия дом очакваше някакво отмъщение, след като миналата седмица върна Северна Корея в списъка на държавите спонсори на тероризма.

Според високопоставените чиновници президентът Тръмп ще продължи политика на сплотяване на държавите за оказване на икономически натиск върху Северна Корея, засилена със заплахи от военни действия.

Някои експерти предполагат, че сега Северна Корея зарежда ракетите с гориво в хоризонтално положение, преди да ги изправи в стартово положение на площадката за изстрелване. „Това намалява времето, в което ракетите стават видими, до момента на излитането им, което пък на свой ред намалява вероятността САЩ да нанесат удар до изстрелването на ракетата“, поясни Роджър Бейкър от аналитичната агенция Стратфор.

Американските официални лица не предоставиха никакви доказателства за хоризонталното зареждане на ракетата, но признаха, че Северна Корея търси начини да намали способността на САЩ да нанесат превантивен удар“.

„Ню Йорк Таймс“