Иван Голунов

Руските правоохранителни хора измъчваха един човек в продължение на 56 часа. Почти веднага московските журналисти се мобилизираха, за да получат и разпространят информация за ареста на човека, а аудиторията им можеше да наблюдава случващото се в реално време.

Журналистите от останалите малко независими руски медии, както и на полунезависимите (тези, които са частни, но са близки до Кремъл) публикуваха обширни материали за ареста и последиците от него. Арестуваният мъж е част от тяхната гилдия.

36-годишният Иван Голунов е разследващ репортер в „Медуза” – руско онлайн издание, беше арестуван в четвъртък следобед. Независимата руска медия „Медиазона”, която е специализирана в областта на наказателното право, успя да получи полицейския доклад, съдържащ показанията на Голунов за случилото се през този ден.

Според документа, Голунов е бил в центъра на Моска, когато двама млади мъже в цивилни дрехи се приближили към него.

„Дойдоха ми в гръб”, казва Голунов. „Мъжете ми сложиха белезници, натикаха ме в една кола и ме заведоха в полицейското управление.”

Според документа, там Голунов бил претърсен. Той многократно искал да се свърже с адвокат, който да присъства на обиска, но полицията не уважила искането му. Изглежда, че Голунов не знаел за какво е задържан.

„Казаха ми, че това се нарича насилствено претърсване”, казва Голунов в показанията си.

Един от следователите пристиснал журналистът в ъгъла и насилствено свалил сакото му. Тогава му наредили да махне всичките си дрехи, обувките си и да си съблече бельото.

След голото претърсването, на Голунов му било позволено да се облече отново, а следователите започнали да ровят в раницата му. Разследващият журналист пише, че се опитвал да наблюдава претърсването на личния му багаж, но „може би съм пропуснал нещо”.

Когато полицаят отворил единия джоб, Галунов знаел, че вътре има бележник, но видял и някакъв пакет с нещо цветно в него. После полицаите извадили пакета и се оказало, че въпросният пакет с е размер на паспорт.

Полицията го поставила в плик. Голунов отказал да подпише нещо, свързано с изземването на пакета, защото „никога преди не съм го виждал”.

Като част от задържането му, журналистът бил прегледан от лекар. В медицинския център, според документа, Голунов отново поискал да се свърже с адвокат. За да го отведат от центъра, полицаите започнали да дърпат мъжа за ръцете. „Паднах и си ударих главата на едно стъпало”, пише журналистът. „Докато ме влачиха, ми изкълчиха дясната китка. В долната част на стълбите лежах на земята, влачи ме офицер на име Максим. Друг полицай ме удари в лицето с юмрук.”

Докторът прегледал журналистът чак два дни след това, когато му била поставена диагноза сътресение и счупени ребра.

Дванадесет часа след ареста, един полицай се обадил на приятел на Голунов – друг репортер, който да се свърже с адвокат. В петък сутринта „Медуза” пишеше само за това.

Малко по-късно стана ясно, че разследващият репортер ще бъде изправен пред съд по обвинения, свързани с наркотици. „Сигурни сме, че Иван Голунов е невинен”, се казва в изявление на медията. „Освен това имаме основание да вярваме, че Голунов е преследван заради работата си. Знаем, че Иван е получавал заплахи през последните няколко месеца и знаем с какво са свързани, имаме и идея кой стои зад тях.”

„Медуза”, основана от няколко московски журналисти през 2014г., се намира в столицата на Латвия Рига – град, където много руски журналисти и активисти избягаха.

Въпреки че, редакцията е в безопасност, репортерите на изданието трябва да работят и на руска територия. Голунов е един от най-известните и най-дългогодишните разследващи журналисти в Русия.

Неговата работа за „Медуза” се фокусира върху връзките между Федерална служба за сигурност и крайнодесните, върху корупцията, включително в погребалния бизнес, и по-специално – в правителството на Москва. Когато бил арестуван миналата седмица, Голунов отивал на среща с друг журналист.

„Те идват за нас” е заглавието на редакционната статия на „Медиазона”, призоваваща колеги-журналисти и читатели да защитят Голунов. Започнаха да се появяват подробности. Полицията твърди, че пакетът, изваден от раницата му, съдържал лекарство „мефедрон”. Голунов вероятно ще бъде обвинен в притежание, продажба и разпространение на наркотици, което може да му струва 20-годишна присъда.

Неговият адвокат Дмитрий Джулай каза пред репортери, че полицията е отказала да вземе отпечатъци от ръцете на Голунов или да вземе изрезки от ноктите му, за да определи дали наистина мъжът е докосвал наркотиците (въпреки че, по-късно властите си промениха мнението). Адвокатът каза още, че полицаите отказват да направят тестове и на раницата. След като журналистът бил отведен в затвора, около 30 часа след задържането му, член на Комисията за обществен мониторинг (НПО, която наблюдава руските затвори) го посетил. Когершин Сагиев каза пред независимия телевизионен канал TV Rain, че Голунов е сам в килия с три легла, маса и един стол, всички те приковани към пода. До този момент журналистът още не е получил медицинска грижа.

Полицията се опита да се защити като публикува 10 снимки, уж направени по време на обиските в дома на Голунов. На снимките се виждат опаковки от вещества и фармацевтично оборудване. Журналисти бързо успяха да установят, че повечето снимки не са направени в дома на Голунов. Полицията най-накрая призна, че 8 от фотографиите са направени другаде, но твърди, че са били заснети по време на процеса на разследването срещу Голунов.

Държавните медии започнаха да публикуват и излъчват все по-странни обвинения.

Голяма част от тази история е типична за руското правоприлагане. Руската организация за защита правата на човека, основана от бивш журналист, документира много случаи на подхвърлени наркотици на заподозрени, обикновено, защото полицаите извършват арестите под натиск от по-високо ниво.

Неотдавнашен пример е с чеченският активист по правата на човека Оюб Титиев, който също беше обвинен в разпространение на наркотици.

Пребиването и отказът от медицинска помощ също не е нещо необичайно за руската полиция.

В петък стотици журналисти и граждани излязоха на протест в Москва, пред полицейския участък, в подкрепа на Голунов. Руският закон изисква протестиращите да получат разрешение за организиране на демонстрации две седмици по-рано. За да заобикалят този труден процес, активистите са измислил начин – един човек застава с плакат и на всеки 15 минути друг го сменя.

В петък хората се редяха на опашка, за да държат табелите. Според руския закон събирането на хора, които не държат плакати или не скандират нещо се счита за законно. Този път обаче полицаите влязоха в конфликт с гражданите и арестуваха няколко човека. Най-малко 15 души, сред които и журналисти бяха задържани, а по-късно – освободени.

Междувременно опашката от недоволни продължи да се увеличава.

В събота, протестиращите се преместиха пред сградата на съда в далечните покрайнини на Москва. Всички знаеха, че Голунов ще бъде обвинен и че законът изисква той да бъде съден в рамките на 48 часа след задържането му. Хората започнаха да се събират в 9 сутринта.

Хората си носеха храна и вода, някои си устроиха лагер. До следобед, когато изтекоха 48-те часа, все още нямаше информация кога ще започне изслушването.

Някои независими медии съобщиха, че Голунов не се чувствал добре и бил откаран в болница. Тогава дойде новината, че лекарите подозират, че той има сътресение и счупени ребра и че се налага да остане в лечебното заведение.

Няколко часа по-късно обаче директорът на болницата отхвърли препоръките на другите лекари и позволи журналистът да се яви в съда. Изслушването започна в 9 вечерта и продължи 2 часа и половина.

Много малко колеги на Голунов успяха да се съберат в съдебната зала. Журналистът беше обвинен в трафик на наркотици, а прокуратурата поиска задържане под стража. Съдът отхвърли това искане и пусна Голунов под домашен арест.

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияЯнко Гочев: Няма как да делим историята си с фалшиви измислици
следваща статияСледизборна равносметка