Начало Водещи Ню Делхи е най-замърсеният град в света през 2018 година

Ню Делхи е най-замърсеният град в света през 2018 година

1215
Сподели
Ню Делхи, въздух

Ню Делхи, столицата на Индия, е най-замърсеният град в света през 2018 г., според проучване на две мониторингови организации в 61 града.

След Делхи, където живеят 20 милиона души, следват столиците на Бангладеш и Афганистан – Дака и Кабул.

Анализът е направен в сътрудничество с швейцарска група, която събира данни за качеството на въздуха по света и международната организация „Грийнпийс“.

Според проучването, замърсяването в Ню Делхи е причинено от превозните средства и промишлеността, строителството, димът от домакинствата и селскостопанските отпадъци. През 2018 г. съдържанието на фини прахови частици във въздуха в един кубичен метър е 113,5 микрограма в Ню делхи. Това е два пъти повече, отколкото в Пекин, където средната годишна стойност е 50,9 микрограма. Според това, китайската столица е на осмо място в света по замърсяване.

В Западните Балкани: 10 града в Западните Балкани – на територията на Босна и Херцеговина, Македония и Косово – и четири в Турция имат нива, повече от 3 пъти по-високи от изисканите от СЗО. 8 града на Балканите са сред най-замърсените 10% от всички градове в света.

САЩ и Канада: историческите горски пожари имаха драматично въздействие върху качеството на въздуха през август и ноември, като 5 от 10-те най-замърсени градове в света през август са регистрирани в Северна Америка.

Коментари