Сподели
Снимка: ТАСС, архив

Кремъл предупреди, че американско-руското дипломатическо рестартиране не се вижда,  с оглед на резултатите от първото телефонно обаждане между президента Джо Байдън и президента Владимир Путин, в което новият главнокомандващ изложи списък на американските оплаквания от стратегическия си съперник.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков направи хладен преглед на разговора пред журналисти в сряда, отбелязвайки, че остават много теми, по които Москва и Вашингтон не гледат в една посока.

„Все още не са създадени условия за рестартиране“, каза Песков, според руската държавна агенция ТАСС.

Той добави: „Достатъчно е, че президентите взеха под внимание доста голям брой сериозни разногласия и подчертаха необходимостта от поддържане на диалог.“

Изказването на Песков дойде въпреки оптимистичното съобщение от Москва, че Русия и САЩ са постигнали споразумение за удължаване на новия договор за контрол на въоръженията START, който трябваше да изтече следващия месец.

Москва отдавна настояваше за удължаване, но администрацията на бившия президент Доналд Тръмп отказвашеа да го обсъди. Песков продължи:

„В момента няма причина да се говори за рестарт на отношенията.“

Очаква се Байдън да заеме по-твърда позиция спрямо Москва от своя предшественик, който редовно е обвиняван, че не е държал Путин отговорен  за нарушения на човешките права, тайни операции в чужбина и милитаризъм.

В представянето на телефонния разговор на Байдън, от Белия дом се подчертава, че новият президент е повдигнал редица спорни въпроси с руския си колега.

„Президентът Байдън потвърди решителната подкрепа на САЩ за суверенитета на Украйна – се казва в съобщението – Той повдигна и други въпроси, които предизвикват загриженост, включително хакването на SolarWinds, докладите за Русия, която давала награди за нападения слещу американските войници в Афганистан, намесата в изборите през 2020 г. в САЩ и отравянето на Алексей Навални.“

„Президентът Байдън ясно заяви, че САЩ ще действат твърдо в защита на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, които вредят на нас или на нашите съюзници – продължи изявлението на Белия дом – Двамата президенти се договориха да поддържат прозрачна и последователна комуникация занапред.“

Байдън обеща да постави демокрацията и правата на човека в центъра на външната си политика, което несъмнено ще го доведе до конфликт с авторитарното правителство на Путин. Новата администрация вече поиска освобождаването на Навални, който беше вкаран в затвора при завръщането си от Германия, където той отиде да се възстанови от опит за покушение през август. Докладите сочат, че руската секретна служба е била отговорна за отравянето му.

Песков заяви в сряда, че Путин е „предоставил всички необходими обяснения“ на Байдън, когато е бил разпитан от американския си колега за Навални.

Текст: „Нюзуик“.

Коментари