Начало Култура НХГ отбелязва 90 години от рождението на Васил Чакъров – Чак

НХГ отбелязва 90 години от рождението на Васил Чакъров – Чак

49
картина васил чакъров

Националната галерия ще отбележи 90 години от раждането на художника Васил Чакъров – Чак (1934 – 2018). Куратор на изложбата е Анелия Николаева, а тя ще бъде представена от 30 май до 8 септември в Двореца в София, съобщават от Националната галерия.

Откриването ще се състои на четвъртък, 30 май, от 18:00 часа.

картина васил чакъров

Ретроспективната изложба на Васил Чакъров (1934 – 2018) представя художника в областта на живописта, графиката и рисунката с акценти върху водещите цикли в неговото творчество, с предоставени за изложбата произведения от неговите наследници. И въпреки че има дълга активна биография и участия в Общите художествени изложби на СБХ през 1970-те и 1980-те, неговото име не е познато на широка публика.

картина васил чакъров

Художникът Васил Чакъров е рядко срещан пример на това да се посветиш изцяло на изкуството си. Живее и твори в Самоков, без формално образование, но с изключителна ерудиция и пластична култура. През 1990-те години има преоткриване на творчеството му, а самостоятелната изложба в СГХГ през 1994 г. показва неговият майсторски акварелен пейзаж, което го прави известен на художествената критика от този период.

картина васил чакъров

Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.

Още новини за култура – четете тук