Начало Водещи „Нутела“ смени рецептата за течен шоколад

„Нутела“ смени рецептата за течен шоколад

1671

Производителят на течния шоколад „Нутела“ потвърди, че е внесъл промени в рецептата си след оплакване от германска потребителска организация.

От Хамбургския център за защита на потребителите съобщиха на страницата си във Фейсбук, че буркан течен шоколад, който се произвежда от италианската фирма за шоколад „Фереро“, вече съдържа 8,7% обезмаслено мляко на прах, а не както досега 7,5%. Те са стигнали до този извод след анализ на етикетите на продукта.

От германския клон на „Фереро“ заявиха, че са направили малка промяна, но „качеството… и всички останали характеристики на „Нутела“ остава същите“.
Въпреки това от потребителската организация отбелязват, че вече цветът на течния шоколад е по-светъл. „След като цветът на новата „Нутела“ е по-светъл, ние работим върху предположението, че обезмасленото мляко на прах е добавено за сметка на какаото“, посочват от центъра, допълвайки, че от компанията производител не са задължени да разкриват какъв процент е какаото в течния шоколад.

От асоциацията посочват още, че захарта в „Нутела“, която вече е приблизително половината продукт, се е увеличила още и от 55,9% е 56,3%.

Наскоро „Нутела“ стана обект на проверки от унгарската агенция за безопасност на храните, според която продуктът, продаван в Унгария, е не толкова кремообразен в сравнение с този от съседна Австрия. От Европейската комисия обещаха през септември, че ще предоставят на държавите членки по един милион долара, за да се подобрят тестовете за сравняване на различните храни в отделните държави и евентуалното установяване на разлики между тях.