Начало България НС обсъжда на второ четене великденските добавки за пенсионерите

НС обсъжда на второ четене великденските добавки за пенсионерите

64
депутатите, народно събрание
Снимка: БТА

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 година ще бъде разгледан на второ четене от Народното събрание. Промените засягат изплащането на великденски добавки за пенсионери с пенсии под линията на бедност. Инициатори на законопроекта са Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

На заседанието на Комисията по бюджет и финанси в сряда, депутатите одобриха увеличаването на великденските добавки до 100 лв., което е предложение между първото и второто четене на законопроекта. В началото депутатите гласуваха да бъдат изплащани добавки в размер на 75 лв.

След гласуването и публикуването в Държавен вестник на внесените промени, Националният осигурителен институт трябва да изплати великденски добавки на 534 хиляди пенсионери с пенсии под 526 лв., което е линията на бедност в страната.

Вчерашното заседание на парламента приключи за около час и половина, въпреки добавените три допълнителни точки към програмата. Предвиденото изслушване на служебния министър на финансите като втора точка от дневния ред за петък беше отложено. Депутатите решиха да проведат изслушването на служебния заместник-министър председател и служебен министър на финансите Людмила Петкова, както и на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на следващата сряда – 17-ти април.

За тази седмица не е предвиден редовен парламентарен контрол. На извънредното заседание на парламента във вторник служебният кабинет, даден от президента, изпълни клетва пред Народното събрание.

Вижте още новини тук