Начало Водещи НС обсъжда на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024...

НС обсъжда на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024 г.

114
депутати, народно събрание
Снимка: БТА

На 2-ро четене в Народното събрание ще се обсъждат бюджетите на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) и държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година. Точките са определени като втора и трета за четвъртък според публикуваната програма за работа на Народното събрание на сайта на законодателния орган.

Здравноосигурителните приходи за 2024 г. са увеличени с над 1,1 млрд. лв. в сравнение с приетите за 2023 г. със Закона за бюджета на НЗОК. В бюджета се увеличават средствата за извънболнична помощ с 20% и за дентални услуги с над 20%. Освен това, депутатите взеха решение да отпуснат още 3 млн. лв. за зъбни протези, като подобни предложения ще се обсъждат в пленарната зала.

В бюджета на ДОО се предвижда минималният осигурителен доход сами за самоосигуряващите се лица да бъде 933 лв., но още не е взето решение за минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите. За периода от началото на август до 31 декември 2023 г. задължителните месечни осигурителни вноски за тези физически лица се изчисляват върху 780 лв.

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се увеличат с 11%. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии остава на 3400 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лв.

В дневния ред за днес е включено и гласуване за промени в състава на постоянните парламентарни комисии. Също така, програмата включва изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, Иван Иванов, във връзка с очакваното увеличение на цената на водата с 15% за страната от 1 януари 2024 г.