Начало Водещи „Ноев ковчег“ за микроби ще спасява света

„Ноев ковчег“ за микроби ще спасява света

1221
Сподели
микроби

В списание „Сайънс“ се появи статия, в която група учени доказват необходимостта от създаване на „хранилище“ за микроби, за да бъде запазено здравето на населението.

Човешките микроби включват огромно количество бактерии, гъби и вируси, които изпълняват важни функции в организма. Така че тяхното достатъчно количество оказва благотворно влияние върху здравословното състояние и установеното им намаляване представлява значителен риск.

Индустриализацията на обществото, според учените, намалява разнообразието на човешката микробиология. Например то се влияе от употребата на рафинирани храни, приема на антибиотици и дори от изкуственото хранене на децата.

Изследователите изразиха мнение, че промените в микрофлората, които се случват едновременно с индустриализацията, са основният фактор, който влияе върху растежа на метаболитните, имунните и когнитивните заболявания. Микробиолозите подчертаха, че след Втората световна война броят на случаите на диабет, затлъстяване, алергии, астма и аутизъм се е увеличил значително в индустриализираните страни.

Ето защо, за да се запази здравето на човешкото население, изследователите предлагат да се създаде „Ноев ковчег“ за микроорганизми, които трябва да се съберат от жителите на развиващите се страни.

Коментари