Начало Свят Нов кандидат за титлата „най-скъпа кола в света“

Нов кандидат за титлата „най-скъпа кола в света“

1181
Сподели
Аукционната къща RM Sotheby’s ще предложи на търг в Монтерей автомобил, които има шанс да стане най-скъпият в историята. Става въп

Аукционната къща RM Sotheby’s ще предложи на търг в Монтерей автомобил, които има шанс да стане най-скъпият в историята. Става въпрос за Ferrari 250 GTO от 1962 година, оценен на 45 милиона долара, като това ще е началната цена на търга, съобщава Automedia.

Всички автомобили от този модел са скъпи, най-малкото защото са произведени едва 36 брой, а колата е спечелила над 300 автомобилни състезания и се е превърнала в една от легендите на Скудерията. На търга излиза шаси номер 3413 GT, като колата е с оригиналните си двигател, трансмисия и скоростна кутия. Но две години, след като колата е сглобена, тя получава нова каросерия, дело на Скалиети.

Във Ferrari използват автомобила за тестове, като през 1962 с тази кола Фил Хил стартира в „Тарга Флорио”. После я купува първият й собственик извън Ferrari, който през 1962 година печели 9 победи в 10 старта в италианския GT шампионат.

През следващите две години колата сменя много собственици, като печели и победа в своя клас в „Тарга Флорио”.

Моделът 250 GTO се задвижва от 3-литров V12 мотор с мощност 300 конски сили. Именно такъв автомобил с номер на шасито 4153 беше продадена наскоро за 70 млн. долара, но тази сума сега може да бъде подобрена. Някои водещи експерти по класически коли са на мнение, че този автомобил само след 2 години ще струва над 100 млн. долара.

Коментари