Начало Новини Новият парламент на Иран се събра на първото си заседание след катастрофата...

Новият парламент на Иран се събра на първото си заседание след катастрофата с хеликоптер, при която загинаха президентът и външният министър

39
Новият парламент на Иран се събра на първото си заседание след катастрофата с хеликоптер, при която загинаха президентът и външният министър

Новият състав на иранския парламент се събра на първото си заседание в столицата Техеран броени дни след като при катастрофа с хеликоптер близо до границата с Азербайджан загинаха президентът и външния министър на Иран, предаде ДПА.

Държавното радио съобщи, че законодателите в Ислямското консултативно събрание са открили първата сесия от законодателния период с рецитиране на Корана.

Новият председател на парламента ще бъде избран в следващите дни. Досегашният председател Мохамад Багер Галибаф ще се бори за преизбиране срещу религиозния хардлайнер Мохтаба Зоннур и бившия външен министър Манушер Мотаки.

Смята се, че изборите в Иран не са нито свободни, нито честни, тъй като Съветът на пазителите трябва да одобри всички кандидати, преди те да участват в избори, посочва ДПА. Съветът се състои от шестима духовници и шестима юристи, които действат като контролен орган.

Хардлайнерите спечелиха тазгодишните парламентарни избори, състояли се в два тура, през март и май, при необичайно ниска избирателна активност – под 40%. 

Много ирански граждани са разочаровани от политическите репресии, икономическата криза и неуспешните опити за реформиране на политическата система на страната. Вълната от протести през септември 2022 г., последвала смъртта на младата кюрдка Махса Амини, беше жестоко потушена от властите.

Политическата власт в Иран е съсредоточена в ръцете на върховния лидер на страната, аятолах Али Хаменей.