Начало Новини Новият командващ руските военноморски сили ще участва на военна конференция в Китай

Новият командващ руските военноморски сили ще участва на военна конференция в Китай

59
Новият командващ руските военноморски сили ще участва на военна конференция в Китай

Назначеният този месец за командващ военноморските сили на Русия Александър Моисеев ще участва на значима военна конференция в съюзнически Китай, предаде Ройтерс, като се позова на информация от днес на руското министерство на отбраната.

Ройтерс отбелязва, че обявяването на участието му идва в момент, когато двете страни са подложени на нарастващи критики от страна на Запада заради близките си отношения.

На 2 април адмирал Моисеев бе назначен за пълноправен командващ военноморските сили, след като на 19 март бе обявен за изпълняващ длъжността на мястото на Николай Евменов.

Той ще вземе участие в Западнотихоокеанския военноморски симпозиум в китайския град Циндао, гласи съобщение на руското военно министерство, цитирано от ТАСС.

Руският командващ ще проведе и серия от двустранни срещи, включително с висшите военни началници на китайския морски флот. Ройтерс напомня, че вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разкритикува китайската помощ за руската военна промишленост, казвайки, че от Пекин идва основната подкрепа за военните действия на Москва на територията на Украйна.

Форумът в Китай ще се състои в понеделник и вторник. Китайската агенция Синхуа информира, че в конференцията на тема „Морета на споделеното бъдеще“ ще участват над 180 военноморски началници от 29 държави.