Начало Свят Новите къщи в Англия – задължително със зарядно за електромобили

Новите къщи в Англия – задължително със зарядно за електромобили

1055
Всички новопостроени жилищни и офис сгради във Великобритания ще бъдат задължени да включват зарядни станции за електромобил

Всички новопостроени жилищни и офис сгради във Великобритания ще бъдат задължени да включват зарядни станции за електромобили, гласят обявените от правителството в Лондон промени в регулациите, пише Automedia. Те са част от плана „Пътят към Нула“ (Road to Zero), с който кабинетът на Тереза Мей иска да намали до минимум нивата на вредни емисии от автомобилите.

Британското правителство вече прие плана да забрани изцяло двигателите с вътрешно горене (и бензинови, и дизелови) от 2040 година. В последната версия на стратегията обаче се уточнява, че забраната няма да засяга някои хибридни модели.

Градските власти също ще бъдат задължени да монтират само стълбове за осветление с вградени контакти за зареждане на електромобили.

Правителството подготвя и специален фонд в размер 400 млн. лири (453 млн. евро), с който да подпомага компаниите, монтиращи зарядни станции. За момента обаче не се предвиждат компенсации за строителните компании или за собствениците на домове, чието строителство ще се оскъпи от новата разпоредба.

Транспортният министър Крис Грейлинг не коментира дали може да се очаква недоволство от строителния бранш. Той се задоволи да определи пакета мерки като стъпка към „най-голямата революция в пътния транспорт, откакто Бенц патентова автомобила преди 130 години“.