Начало Свят Нова Каледония: За Габриел Атал „една малка искра може да е достатъчна,...

Нова Каледония: За Габриел Атал „една малка искра може да е достатъчна, за да се разпали отново насилието“.

49
Нова Каледония
Снимка: Галина Петрова/БНР

Пред Националното събрание в сряда министър-председателят на Франция Габриел Атал изрази своята „вяра“, че „диалогът е възможен“ сред френското общество.

Въпреки това той предупреди, че „една малка искра е достатъчна“, за да разгори отново напрежение в Нова Каледония, където този месец избухнаха сблъсъци.

Извънредното положение, въведено на 15 май, беше отменено в 5 ч. сутринта местно време (20 ч. вечерта парижко време) във вторник.

Отмяната на тези извънредни мерки трябва да „позволи провеждането на срещи на различните компоненти на FLNKS [основното движение за независимост] и посещения на пътните блокади от избрани представители или длъжностни лица, които са в състояние да призоват за отмяната им“, заяви председателството в съобщение за медиите.

Ще се проведат ли европейските избори в Нова Каледония?

Жителите на Нова Каледония, чието ежедневие е силно нарушено, се съмняват в това.

Трудно е да си представим, че хората, които трудно се придвижват и трудно си купуват храна, ще могат да отидат до урните след десет дни.

Днес изборите могат да бъдат организирани в определен брой избирателни секции, но не навсякъде“, оценява Филип Гомес, бивш член на парламента (Съюз на демократите и независимите, UDI) за Нова Каледония (2012-2022 г.) и председател на ансамбъл „Каледония“ (без независимост), в сряда, 29 май, от Нумеа. „Ще направим всичко по силите си, за да осигурим провеждането на изборите“, увери министър-председателят Габриел Атал пред Le Monde.

Ситуацията в Нова Каледония “остава напрегната”, според Габриел Атал

В сряда пред Асамблеята Габриел Атал изяви, че „диалогът е възможен, че общо споразумение е на път да бъде постигнато“ в Нова Каледония.

Ситуацията обаче остава напрегната“, каза министър-председателят. „Една малка искра може да бъде достатъчна, за да пламне насилието отново“, каза той.

За да се справи с икономическите последици от конфликта, в сряда правителството на Нова Каледония предложи да се коригират някои правила, по-конкретно данъчните. 

Би могло да има освобождаване от вноски за социално осигуряване, частична дейност и, разбира се, финансова подкрепа от местните власти за засегнатите икономически сектори“, обясни Габриел Аттал.

Спешни мерки, предложени от местното правителство

В сряда местното правителство на острова предложи извънредни мерки, включващи отлагане на редица административни процедури, по-конкретно данъчни и граждански. 

В контекста на настоящата криза правителството предлага да се коригират някои правила и срокове, определени от нормативните актове за периода, през който икономическите и социалните дейности не биха могли да се осъществяват при нормални условия“

Тези предложения продължават да подлежат на одобрение от Постоянния комитет на Конгреса и ще му бъдат представени възможно най-бързо, заяви правителството

Поради това датите за деклариране и плащане на няколко данъка могат да бъдат отложени. Плащането на всички данъци върху доходите ще бъде отложено за 15 декември (вместо за 31 октомври), а електронното деклариране и плащане на корпоративния данък и допълнителната осигурителна вноска ще бъде отложено за 14 юни, вместо за 14 май.

Макрон пристигна в разтърсваната от насилие Нова Каледония. Къде се корени напрежението?

Дружествата, засегнати от разрушения, които вероятно ще попречат на продължаването на икономическата им дейност, също ще могат да разсрочат данъчните си задължения.

Извънредни срокове се предвиждат и за гражданските производства: в случаите, когато договорът може да бъде прекратен или трябва да бъде изпълнен до определена дата, този срок ще бъде отложен „до дата, определена един месец след края на кризата“.

Статията е публикувана в сайта на френското издание Le Monde.

Още международни новини – четете тук