лимфоцити, кръв, смърт
Снимка: wyborcza.pl

Датски учени установиха, че ниското ниво на лимфоцити в кръвта е показател за повишен риск от преждевременна смърт. Резултатите от изследването са публикувани в „Canadian medical association journal”.

Лимфоцитите са кръвни клетки от групата на левкоцитите, които отговарят за съпротивителните сили на организма. Те са първата преграда в имунната система, препятстваща разпространението на различни болести, в това число и ракови заболявания.

Повишеното ниво на лимфоцити в кръвта се наблюдава, когато човек е заразен и организмът се бори с вирус или инфекция. Именно затова увеличеното количество на тези клетки традиционно предизвиква безпокойство.

Изследване на датските учени, обаче, доказва, че трябва да се отнасяме внимателно не само към високото, но и към по-ниското ниво на лимфоцитите.

Лимфопенията – намалена концентрация на лимфоцити в кръвта, може да бъде ранно предупреждение за повишена уязвимост на организма към различни инфекции и значително увеличение на риска от смърт.

Ниското ниво на лимфоцити се открива лесно при обикновени кръвни изследвания, но пациентите обикновено не си правят допълнителни тестове, поради което значението на лимфопенията като сигнал за бъдещи заболявания не е било известно.

В направеното през периода 2003 – 2015 г. изследване в Копенхаген са били включени 108 135 човека на възраст между 20 и 100 г. (средната възраст е била 68 г.). През периода на проучването са починали 10 372 души.

При анализа на резултатите са отчетени показатели като възраст, пол, тютюнопушене, употреба на алкохол, телесна маса, както и параметри като С-реактивен плазмен протеин, брой на неутрофилите в кръвта, скорошни инфекции, диабет, систолно кръвно налягане, плазмен холестерол, плазмени триглицериди, образование, доходи и физическа активност.

Резултатите показали, че при пациенти с ниски нива на лимфоцити рискът от преждевременна смърт е бил с 60 % по-висок, отколкото при хора с нормални нива. Те са били 1,5-2,8 пъти по-склонни да умрат от рак, сърдечно-съдови, респираторни заболявания и различни инфекции.

Участниците с лимфопения са били изложени на висок риск да починат от каквото и да е, независимо от други рискови фактори за смъртност, включително възраст, показва проучването.

Връзката между лимфопенията и повишената смъртност се дължи на факта, че с това заболяване устойчивостта на организма намалява при потенциално животозастрашаващи заболявания. Това е особено критично за възрастните хора, при които броят на лимфоцитите вече е понижен.