Начало Водещи Нисковъглехидратните диети крият риск от ранна смърт

Нисковъглехидратните диети крият риск от ранна смърт

715
Сподели
здравословни храни

Хората на средна възраст, които чрез диетите си получават половината от калориите за деня от въглехидрати, живеят няколко години по-дълго от тези, които съблюдават нисковъглехидратни диети, предава АФП.

Изследване, публикувано в авторитетното академично списание The Lancet, опровергава модните напоследък в Европа и Северна Америка „палео“ диети, които проповядват въглехидратите да се избягват и по възможност да бъдат заменени от мазнини и белтъчини от животински произход.

За целите на проучването за нисковъглехидратна се смята диета, при която по-малко от 40% от дневните калории са от въглехидрати.

В обратния случай, в случай че над 70% от калориите са от въглехидрати (макаронени изделия, ориз, сладкиши, безалкохолни напитки), продължителността на живота също намалява, но в значително по-малка степен в сравнение с нисковъглехидратните диети.

„Данните от нашето изследване показват, че диетите, които наблягат на храни от животински произход и ограничаване на въглехидратите трябва да бъдат избягвани, тъй като съкращават общата продължителност на живота“, твърди Сара Сайделман, изследовател от Brigham and Women’s Hospital в Бостън.

Екипът на Сайделман е установил, че замяната на месото с растителни мазнини и белтъчини намалява риска от ранна смърт.

Учените са проучили медицинските картони на близо 15 500 мъже и жени на възраст 45-64 години. Данни от предишни проучвания на 432 000 медицински картона потвърждават получените резултати.

Качеството на въглехидратите обаче е от съществено значение, смята английският диетолог Ян Джонсън от Quadram Institute Bioscience.

„Повечето въглехидрати трябва да бъдат от растителни храни, пълнозърнести и богати на фибри, а не от безалкохолни напитки или полуфабрикати с добавена захар“, твърди ученият.

Коментари