Начало България Ниска избирателна активност в началото на изборния ден

Ниска избирателна активност в началото на изборния ден

1058

Към 9.00 ч. избирателната активност е 3.9%, според агенция „Галъп интернешънъл“. Тази активност е почти идентична с активността по време на предишните избори за Европейски парламент.

По-рано днес социологът Първан Симеонов прогнозира, че до края на деня избирателната активност ще остане ниска. Ето какво каза той пред БНР:

„Доста убедено можем да твърдим, че ще е осезаемо по-ниска (избирателната активност – бел.ред.) от последните избори за български парламент. Каква е в общи линии структурата на вота? По-рано гласуват, така да се каже, по мобилизираните, по-дисциплинираните гласоподаватели, или обикновено това са по-възрастните групи, групите в по-малките населени места, следобед обикновено излизат и малко по така да се каже градските избиратели“.

Към момента изборния ден в цялата страна протича спокойно. Няма съществени нарушения в нито една от избирателните секции.

По-рано днес говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че отменят машинното гласуване на някои места в страната. Причината-проблеми с техниката за упражняване правото на глас. По непотвърдена информация са направени опити и за манипулации, но към 10.00 ч. в ЦИК няма официално постъпили сигнали за това. В Перник, Кърджали и Добрич две от машините не са заработили. Други три секции пък са отворили по-късно. Въпреки това избирателите са получили възможността да пуснат електронна бюлетина. В чужбина изборния процес до момента протича нормално.

 

предишна статияНякой ще открие, че не познава любимия, колкото си мисли. Друг ще изпада в рискови ситуации днес
следваща статияСамолет „паркира“ в короните на дървета