Начало Водещи Нинова подава оставка като председател на БСП

Нинова подава оставка като председател на БСП

59
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП.

Това съобщи самата тя на пресконференция, свързана с провелите се избори на 9 юни.

Това е вторият партиен лидер, който подава оставка след последния парламентарен вот. Вчера това направи Христо Иванов, който се отказа и от депутатското си място. За разлика от него обаче Нинова остава в парламента.

Пред медии днес тя обяви, че свиква Националния съвет на партията, пише БТА.

Вчера от Младежкото обединение в БСП поискаха тя да се оттегли незабавно като председател на партията заради катастрофалния, според тях, резултат на партията на изборите.

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България“, няма и да е депутат

Корнелия Нинова каза още, че БСП ще проведе преки избори за председател. Засега не е ясно дали тя има намерение да се кандидатира отново за поста.

До избора на нов председател постът ще бъде поет от някой от заместниците ѝ. Това са Кристиан Вигенин, Владимир Москов, Ирена Анастасова или Атанас Зафиров.

Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам. председателите трябва да довърши мандата“, каза Нинова.

Тя определи избирателната активност на последните избор като „дъно“, което е наказание за всички политици.

Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ макар и да са спечелили трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност“, каза Нинова.

Тя е категорична, че партията няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. Позицията на партията е, че страната трябва да бъде управлявана от програмно правителство, но БСП няма да участва в „партийна сглобка с правителство на ГЕРБ.

Властта беше дадена на тези, които казват, че знаят как се управлява. Време е да го направят

Според Корнелия Нинова има опасност от влизане в спирала от избори.

„Има такава опасност и призоваваме да не се допуска. Нови избори на есен ще бъдат с още по-ниска избирателна активност, още по-ниска легитимност, фрагментация. Това е опасно за демократичния процес в България“, заяви Нинова.

Още новини от деня – четете тук